Lider Nisma

Šef Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj rekao je za Ekonomiju onlajn da će se Kosovo suočavati sa posljedicama lošeg upravljanja Albina Kurtija u narednih 100 godina.

Limaj je rekao da su razlog za takvo stanje odluke na sjeveru koje ocjenjuje kao populističke.

"Politika koju Vlada sprovodi na sjeveru će nas koštati stotine godina, sa tim lošim odlukama ove vlasti moramo da živimo 100 godina i nije moguće sutra neko da ih promjeni, a ja mislim da je ovoj vladi najveći promašaj sjever", kazao je Limaj.

Kako dodaje, opšte je mišljenje da je aktuelna vlada podbacila u svim unutrašnjim planovima vlade, na ekonomskom planu, zdravstvenom planu i planu obrazovanja.

"Ova vlada nije uspjela da sprovede reformu, to je opšte mišljenje. Mislim da je najveći promašaj ove vlade njeno ponašanje na sjeveru i najveća šteta koja je naneta Kosovu je upravo način na koji se približila sjeveru i to je najveći ček koji je Kosovo platilo i plaća i danas", navodi.

Smatra da je situacija na sjeveru proizvela sankcije Evropske unije, dok je za posljednje četiri godine pozicija Kosova u međunarodnoj areni "nula".

"Sama činjenica da je Kosovo kažnjeno od strane Evropske unije je skandalozna, najgore je što nam se čini normalno da smo pod sankcijama, a trebalo bi da bude Srbija, ako ni zbog čega drugog, onda zbog Banjske", dodaje.

Kako dodaje, umjesto da se bori za priznanja pet zemalja EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova, umjesto dogovora sa Nato o članstvu, preduzimanju koraka ka Evropskoj uniji, Kosovo je od EU dobilo kaznu.

Limaj navodi i da je pobjeda stranke na vlasti sa tako velikom procentualnom razlikom štetna za demokratiju.

Smatra da razlika između prve i druge stranke ne bi trebalo da bude veća od sedam odsto.

"Na Kosovu razlika između pozicije i opozicije ne bi trebalo da bude velika, a potrebna nam je jaka opozicija bez obzira ko dolazi na vlast. Nezavisni organi ne bi smeli da dozvole kontrolu takve većine, moramo sačuvati nezavisne institucije, moramo sačuvati opozicioni potencijal i demokratska dostignuća i vjerujem da treba da budemo ponosni što živimo u državi u kojoj je opozicija osvojila 50 odsto, a to se dešava samo u demokratskim državama", kazao je Limaj.

Kako dodaje, sada se mora reći sistemu koji je osvojio 50 odsto, a koji teži da uništi nezavisne i demokratske institucije, da to nije moguće.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online