Odanost, požrtvovnost, nesebičnost

Ministarstvo odbrane je saopštilo da pripadnik BSK ne treba da bude onaj ko će raditi samo za platu, već neko ko "voli svoju domovinu i ko je spreman da se za nju žrtvuje".

“Vojska je u službi države, to znači odanost, požrtvovnost, nesebičnost. Zbog toga se mora napraviti razlika između običnog radnog mjesta i spremnosti da se služi domovini. BSK ne poziva građane koji žele da se priključe BSK za platu, već one koji su spremni da služe državi 24 sata, sedam dana u sedmici“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema njihovim riječima, tokom dvije godine, 251 pripadnik BSK podnio je ostavku dok je ove godine taj procenat 2,6 odsto.

Dodaju da su sa odlaskom vojnika suočene i zemlje članice NATO-a.

"Odlasci se ne mogu spriječiti, ali je važno da se vojska razvija, ne samo brojčano, već i profesionalno, stoga je fokus bio i ostaje na ulaganje u naoružanje. Četiri miliona je uloženo u periodu od 2018. do 2020. godine, u periodu od 2021. do 2023. godine je uloženo preko 239 miliona. Prioritet vlade je da jačanje vojske prati i poboljšanje dobrobiti vojnika”, zaključuje se u saopštenju.