Pravo na obrazovanje

Poslanici Skupštine Kosova pozvali su nadležne organe da izmjene Administrativno uputstvo Ministarstva prosvete koje zabranjuje nošenje vjerskih uniformi u školama.

Tokom prošle sedmice bilo je zahtjeva za ukidanje tog administrativnog uputstva, a nakon isključenja učenice iz gimnazije u Peći i to zbog nošenja marame. Poslanici kažu da to Administrativno uputstvo treba promijeniti jer nošenje marame nije vjerski simbol.

Predsjednik Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport Ardijan Gola rekao je da kada se učenice izbace iz škole zbog nošenja marama, u tim slučajevima treba izvršiti inspekciju jer se ne poštuje njihovo pravo na obrazovanje.

"Prije svega, ne mislim da će biti stavljeno van snage administrativno uputstvo koje zabranjuje upotrebu uniformi i vjerskih obilježja. Međutim, treba voditi računa da vjerska uniforma i simbol ne podrazumjevaju maramu, već samo vjerske simbole. Mislim da je potpuno logično da se u jednoj sekularnoj državi vjerski simboli ne koriste u javnim institucijama. Vjerska komponenta ponekad može da naelektriše društvene odnose", kazao je Gola.

Ističe i da, koliko ja on upoznat, ne postoji nijedna škola na Kosovu koja ima zakonsku prepreku da djevojčice koriste marame u školi.

"E sad, ako ima slučajeva da postoje zabrane, gdje je devojčici zabranjeno da nosi maramu, onda treba pozvati nadležne organe, inspektorat, jer se njeno pravo na obrazovanje ne poštuje", kazao je.

Šefica Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, za nestala lica, žrtve rata seksualnog nasilja Duda Balje rekla je da ovo administrativno uputstvo treba izmijeniti jer nije precizno, te da ovakvo kakvo je ostavlja prostor da sami direktori škola odluče da li djevojčicu koja nosi maramu treba izbaciti iz škole ili ne.

Navodi i da Administrativno uputstvo ne može biti moćnije od Ustava koji garantuje pravo svakog građanina na obrazovanje.

"Svakog početka školske godine imamo isti problem, nema potrebe da komplikujemo situaciju. Prvo, marama nije uniforma, a svaka devojka sa maramom ili bez nje ima pravo da se školuje. Administrativno uputstvo nikada ne može biti moćnije od Ustava. Drugo, administrativno uputstvo nije precizno i ostavlja mogućnost da svaki direktor na lokalnom nivou, na nivou škole, odlučuje da li će djevojčica ići u školu sa maramom ili ne. Ovim administrativnim uputstvom smo prepustili direktoru škole da o tome odlučuje. Imamo zakon, imamo Ustav i sada, ako razgovarate sa direktorom, kažu da imamo administrativno uputstvo koje ne precizira nošenje vjerskog obilježja", rekla je ona.