Nakon upozorenja

Ekonomski stručnjaci sa Kosova pozvali su Vladu Kosova da suspenduje odluku o zabrani srpskih proizvoda, nakon upozorenja nekoliko zemalja Evropske unije da bi Kosovo moglo biti isključeno iz Sporazuma o slobodnoj trgovini (Cefta) i da bi moglo da pretrpi druge kazne, prenosi Indeksonline.

Univerzitetski profesor Nazmi Zeqiri rekao je da se s obzirom na to da je Kosovo dio Cefte, uspostavljanje trgovinskih barijera, u ovom slučaju uspostavljanje ove mjere od strane Kosova, smatra se kršenjem sporazuma.

On je istakao da pored upozorenja o isključenju iz Cefte, Kosovo rizikuje da bude isključeno i iz Berlinskog procesa.

"Kada govorimo o upozorenjima specijalnog izaslanika Zaracina, moramo imati u vidu da je Kosovo ušlo u drugu godinu političkih sankcija, često pretočenih u ekonomske, iz razloga što se stotine miliona eura donacija od EU ne primjenjuju na Kosovu. Kosovo je dio Cefte kao ravnopravan član, iako je predstavljeno pod imenom Unmik. Međutim, uspostavljanje trgovinskih barijera smatra se kršenjem sporazuma. Možda je upravo iz tog razloga Evropska unija upozorila na dodatne sankcije do isključenja Kosova iz Cefte", rekao je Zeqiri.

Dodaje da se problemi tu ne završavaju, jer postoji bojazan od isključenja Kosova iz Berlinskog procesa.

"Isključenje Kosova iz Berlinskog procesa najavljeno i periferno, što je dodatna i još veća kazna u formuli šest minus jedan, što nas zapravo i dovodi do tog koncepta. Ako odbijemo Otvoreni Balkan, to bi imalo pogubne posledice po ekonomiju Kosova. Vjerujem da je Vlada izvukla dovoljno lekcija iz mjera i sankcija koje je uvela Evropska unija i postupiću mudro tako što ne koristim populističke politike iz razloga što populističke politike mogu da imaju izborni uticaj, ali nas uvek ekonomski koštaju“, kazao je Zeqiri.

On je rekao da će, ukoliko se Kosovo isključi iz Cefte, proizvodi u zemlji poskupeti za 10 odsto i da će doći do smanjenja stranih direktnih investicija.

"Roba i usluge koje će trošiti potrošači na Kosovu poskupeće, to je direktan efekat. Što se tiče uticaja na ekonomiju, budimo iskreni, Cefta je bila i ostala veoma važan mehanizam prije integracije Kosova u druge organizacije. Dakle, od članstva Kosova u Cefti, kosovska preduzeća su imala izuzetno veliku trgovinu sa ovim zemljama, uživajući pravo kupovine roba, usluga, sirovina, poluproizvoda, mašina koje su oslobođene carinskih tarifa 10 odsto. Dakle, ako Kosovo bude automatski isključeno iz Cefte, kosovski proizvodi će postati skuplji za 10 odsto", smatra Zeqiri.

Visar Vokrri, iz Instituta Riinvest, izjavio je da Kosovo ne rizikuje da napusti Cefta, već su, prema njegovim riječima, ova upozorenja političke prirode.

Ali, naglasio je da Kosovo treba da pazi da ne rizikuje stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, odnosno Berlinskog procesa, bez prisustva Kosova.

"Kosovo ne rizikuje da izađe iz Sporazuma o slobodnoj trgovini - Cefta, i ova dva procesa moraju biti razdvojena. Prvo, Cefta je sporazum o slobodnoj trgovini koji je na snazi od 2006. Dok je Berlinski proces već počeo prije 10 godina i ima za cilj ulazak Balkana u zajedničko regionalno tržište. Dakle, unaprediti sporazum o slobodnoj trgovini na zajedničkom regionalnom tržištu, koje uključuje slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi. Nedavni pokreti su uglavnom političke prirode i treba ih posmatrati kao takve", kazao je Vokrri.

Dodao je da Kosovo treba da uloži maksimalne napore da bude dio procesa, jer je dio ove inicijative već 10 godina.

"Ne smemo rizikovati da se Berlinski proces nastavi, tačnije da stvaranje ovog zajedničkog regionalnog tržišta prođe bez prisustva Kosova. To je platforma na kojoj treba da izrazimo svoje nezadovoljstvo a ne da svijesno isključujemo sebe iz ovog procesa. Mjeru zabrane uvoza srpske robe treba suspendovati jer budući da je Kosovo dio Cefte, ona je protivna tom sporazumu", izneo je Vokrri.

Međutim, prema njemu, kosovskim preduzećima učinjene su brojne nepravde tokom izvoza robe u Srbiju, pa Vlada Kosova treba da odgovori na to odgovarajućim mehanizmima.

"Ovu mjeru treba suspendovati jer smo mi dio Cefte i takva mjera je protiv sporazuma, ali zbog nepravde učinjene kosovskim preduzećima tokom izvoza robe u Srbiju, ali i u druge zemlje Cefte, moramo na adekvatan način da riješimo ove žalbe. Možemo primjeniti recipročne mjere. Vlada treba da razmisli da vidi mogućnost da se ova mjera ukloni i da ostanemo deo procesa kojima smo posvećeni, kao što je Berlinski proces“, rekao je Vokrri.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline