Preduslov!?

Samit Berlinskog procesa biće održan 14. oktobra, a još uvijek se ne zna da li će Kosovo pozitivno odgovoriti na zahtjev međunarodnog faktora da se ukine zabrana uvoza robe iz Srbije, kao preduslov za integraciju u regionalne trgovinske inicijative, prenosi TV21.

Vlada Kosova nije dala nikakav odgovor da li će ukinuti mjeru zabrane srpske robe prije Samita Berlinskog procesa, ali predstavnici vlade kažu da je rješenje ovog pitanja u toku.

Šefica poslaničke grupe Pokret Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da je prioritet za Vladu bezbjednost i dodala da je Berlinski proces strateški interes Kosova.

„Rješenje ovog problema, odnosno ovog zahteva i iz situacije koja je nastala uspostavljanjem bezbjednosnih mjera na Kosovu, jeste ugradnja skenera ili opreme sa skenerima, brza provjera ulaznih barži i kamiona da bi se izbjegao rizik koji postoji u vezi šverca. Prije svih zahtjeva ili komercijalnih izvještaja o kojima treba razgovarati je pitanje bezbjednosti zemlje koje je glavni prioritet. Rješenje je u procesu pronalaženja jer postoje tri faze u proceduri kako bi se već obezbjedilo kada će te institucije biti relevantne... Cefta je imala kontinuirano kašnjenje u implementaciji i u Berlinskom procesu. Imamo strateški interes da budemo dio, i mi smo maksimalno doprineli i nastavljamo da vjerujemo da je to najprikladniji proces prije integracije u EU“, rekla je ona.

Visoki njemački zvaničnici, privrženi Balkanu, upozorili su da bi Kosovo moglo da bude isključeno iz regionalnih trgovinskih inicijativa, ako nastavi da insistira na zabrani uvoza robe iz Srbije, i samim tim, kako ocjenjuju, krši principe Cefte. Opozicija kaže da se postupci vlasti u tom pogledu moraju odmeriti.

„Akcije se moraju preduzeti, mi nemamo mogućnost da se učlanimo ili isključimo, to je tuđa volja i moramo da uradimo sve radnje“, rekao je Shemsedin Dreshaj iz AAK.

Bivši ministar trgovine Vesel Krasniqi ocjenjuje da bi isključenje Kosova iz Cefte i Berlinskog procesa predstavljalo ozbiljan udarac za Kosovo.

„Da bismo postali članica Cefte, uložen je veliki napor i sada se suočavamo sa nepovoljnom situacijom kada vlada jednostrano stvara barijere koje su u suprotnosti sa programom. Moramo ispuniti uslove Cefte i tada će doći do integracije, imaćemo posledice da naša zemlja neće moći da bude dio EU u budućnosti“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo online/ TV21