Ocjena analitičara

Pokretanje pitanja formiranja Zajednice srpskih opština prije izbora 9. februara za premijera Albina Kurtija bilo bi političko samoubistvo, jednoglasni su analitičari, prenosi RTV21.

Uprkos nedavnom zahtjevu međunarodnih saveznika Vladi Kosova da preduzme konkretne korake na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, tako nešto se, smatraju politički analitičari, neće desiti. Kako kažu, ako bi premijer Albin Kurti uputio Ustavnom sudu nacrt statuta ZSO koji je predložila EU, prije izbora 9. februara, bilo bi to političko samoubistvo.

Politički analitičar Visar Imeri kaže da bez obzira na zahtjeve zapadnih saveznika, Kurti pitanje ZSO neće pokrenuti zbog izbora.

„I zbog izbora mislim da neće biti konkretnih koraka, iako mislim da je Kosovo trebalo mnogo ranije da preduzme svoje korake... Ne vjerujem da će to biti učinjeno prije izbora. Druga šansa za članstvo Kosova u Savjetu Evrope biće maj 2025. Njemački ambasador je rekao da je to na stolu zajedno sa zahtjevom. Članstvo Kosova je na stolu, ali glasanje neće biti bez pokretanja procesa osnivanja Asocijacije, što podrazumeva slanje nacrta statuta Asocijacije Ustavnom sudu“, naglašava Imeri.

Slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu ne očekuje ni politički analitičar Artan Demhasaj.

On kaže da bi takav potez bio Kurtijevo političko samoubistvo.

„Slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu čini se nemogućim jer bi to bio veliki politički udarac koji je stranka na vlasti sebi zadala. Problem kao što je Udruženje Samoopredjeljenje je mnogo kritikovalo kada je bilo u opoziciji. Sada u svom mandatu da tako nešto uradi, bio bi to veliko političko samoubistvo za Samoopredjeljenje. Sve da je sada i najveći međunarodni pritisak na Kosovo mislim da vlada koju predvodi Kurti ne bi prihvatila tu tačku sporazuma“, smatra Demhasaj.

Izvor: Kosovo Online/RTV21