Problem

Premijer Albin Kurti rekao je da „stari režim“ plaća određene medije da objavljuju lažne vijesti i dezinformacije. On je izjavu dao u okviru godišnjeg Prezidijuma Socijalističke internacionale, koji je održan tokom nedjelje na visokom nivou Skupštine Ujedinjenih Nacija.

U svom govoru, koji je Samooredjeljenje podjelio na Facebooku, Kurti je pozvao da „prate novac“ dodajući da se lažne vijesti i dezinformacije „ne rade na dobrovoljnoj osnovi“.

„Stari režim je izgubio političku moć, ali ne i prljavi novac. Zastrašeni Biroom za neopravdano oduzimanje imovine, koji je u procesu formiranja, nameravaju da zastraše i druge, raspodjelom novca određenim onlajn medijima koji stvaraju mnoštvo lažnih vesti i dezinformacija. Dakle, kada problematizujemo pitanje lažnih vijesti i dezinformacija, možda je dobro slediti važeću američku smjernicu ‘pratite novac’, jer oni koji kreiraju lažne vijesti i dezinformacije to ne čine dobrovoljno. To im neko, negdje, nekako plaća, a to je kriminalna i nezakonita radnja koju mi kao socijalističke i socijaldemokratske države moramo da pratimo“, rekao je između ostalog.

Kurti je rekao i da su društvene nejednakosti, klimatske promjene i bezbjednosni rizici tri glavna pitanja koja danas zaokupljaju svijet, „koja ne mogu da riješe autokrate koji ih, naprotiv, samo pogoršavaju“.

„Tri i po godine sam imao čast da budem premijer Republike Kosovo. Naša vlada je imala privilegiju i odgovornost da ideale pretvori u programe, projekte i akcije, da sastavlja politike za iskorijenjivanje siromaštva, za efikasnost i pristupačnost računa za energiju, povećanje opšteg socijalnog blagostanja, utrostručenje subvencija za poljoprivrednike, besplatno obrazovanje za sve i povećanje liste esencijalnih lijekova za 150%. S druge strane, na Kosovu više nema grupa ili pojedinaca koji mogu da izazovu našu demokratsku republiku. Mi nemamo unutrašnje destabilizujuće ili bezbjednosno ugrožavajuće izvore kojima naše bezbednosne agencije ne mogu da upravljaju ili da ih kontrolišu“, naveo je Kurti.

Ovaj Kurtijev jezik osudilo je Udruženje novinara Kosova, koje je saopštilo da sa zabrinutošću gleda na jezik koji koristi premijer. AGK je u reagovanju naveo da Kurti bez činjenica i argumenata pokušava da potkopa kredibilitet medija na Kosovu.