Sastanak u Njujorku

Premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je u Njujorku sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem poručivši da je Kosovo, za razliku od Srbije, posvećeno putu ka normalizaciji.

„Premijer je ponovio posvećenost Kosova procesu normalizacije i potrebu za bezuslovnim poštovanjem, kao i potpunu implementaciju bez daljeg odlaganja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju, dok ga Srbija još nije potpisala i nije spremna da ide napred, ka normalizaciji odnosa“, navodi se u saopštenju iz Kurtijevog kabineta.

Naglašeno je da su Kurti i Plenković razgovarali i o bezbjednosti na Balkanu, događajima u Banjskoj i mogućnostima za produbljivanje saradnje Kosova i Hrvatske.

„Među dogovorima i mogućnostima za produbljivanje saradnje, za više razmjena i zajedničkih obuka izdvojena je oblast bezbjednosti, kao i obrazovanja. Na ovom sastanku razgovarano je o miru i bezbjednosti na Balkanu. Premijer je rekao da Srbija ostaje destabilizujući i ugrožavajući faktor u regionu. On je istakao paravojni napad na Banjsku, kao i kontinuiranu propagandu dezinformacija državnog aparata Srbije o Kosovu i posebno sjeveru naše zemlje“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online