Ministrica pravde

Poštovanje Ustava Kosova ne znači da ste antiamerikanci, izjavila je ministrica pravde Albulena Haxhiu pvodom posljednje izjave američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera u vezi sa evropskim putem Kosova i istakla da međunarodna zajednica vrši nepravedan pritisak na aktuelnu Vladu Kosova od kako je došla na vlast.

Haxhiu je za Klan Kosova navela da Kosovo ima prava da sprovodi odluke kako bi se uspostavio red i mir.

"Poštovanje Ustava Kosova ne znači da ste antiamerikanci. Čak i američki ambasador poznaje prozapadne vrednosti koje je prihvatila Vlada Kosova. Dakle, nije riječ ni o mokrenju, ni o ismevanju tih vrijednosti. Naučili smo iz tih vrijednosti i držimo ih visoko", rekla je Haxhiu za Klan Kosova.

Prema njenim riječima Hovenier bi trebalo da ima u vidu da se Kosovo suočava "sa proruskom državom".

"Za mene je takva izjava bila iznenađujuća, ali je važno shvatiti da sve dok smo prozapadna zemlja, koja podržava takve vrijednosti, pred sobom imamo državu koja je proruska i ne usuđujemo se da tolerišemo ambicije Srbije", istakla je ona.

Haxhiu kaže da se međunarodna zajednica protivila djelovanju aktuelne vlade od kada je došla na vlast.

"Vlada je odgovorna za svoje postupke. Sve dok su u skladu sa Ustavom Kosova, ima pravo da donosi odluke na sjeveru i uspostavlja red i zakon, kako bi svaki građanin tamo živeo bezbjedno: Smatram da je trebalo je da imamo podršku, ali je nismo imali. Od početka našeg mandata su se protivili ovim akcijama", rekla je ona.

Ocjenjuje da je pritisak koji se vrši na Vladu nepravedan.

"Zahtjevi koji nam se postavljaju su nepravedni i u suprotnosti su sa Ustavom Kosova", izjavila je ona.

Ističe da međunarodna zajednica treba da izvršiti pritisak na Srbiju.

"Smatram da treba izvršiti pritisak na Srbiju, posebno imajući u vidu da je Srbija, u vrijeme dok smo bili u pregovorima, izvršila teroristički napad na Kosovu prije godinu dana", naglasila je.

Napominje da je bilo slučajeva da Vlada Kosova nije imala isti stav kao Sjedinjene Američke Države kada je riječ o pojedinim odlukama koje se tiču sejvera.

Kako kaže, normalno je da se stavovi partnera nekada i mimoilaze.

"To je normalno i ja to ne vidim kao vanrednu situaciju sve dok smo proamerički i prozapadni narod i ne mislim da postoji rizik od prekida odnosa", zaključila je Haxhiu.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova