Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Kosova (AGK) najoštrije je osudilo današnji napad na medije koji je, kako kažu, izveo premijer Albin Kurti, poručujući mu da se na taj način dodatno pogoršava stanje po pitanju slobode medija.

Navode da sa velikom zabrinutošću posmatraju neprihvatljiv pokušaj da se bez ikakvih činjenica i argumenata podriva kredibilitet medija na Kosovu, optuživanjem medija da su "plaćeni od prošlih režima" za proizvodnju lažnih vijesti i dezinformacija u vezi sa Zavodom za provjeru i oduzimanje nezakonite imovine.

"U najnovijem izvještaju Reportera bez granica, Kosovo je zabilježilo drastičan pad od 19 mjesta po pitanju slobode štampe, stoga pozivamo premijera Albina Kurtija da se uzdrži od ovakvih kampanja i od njegovih političkih upozorenja na progon i optužbe na račun medija, a novinare na neutemeljene aluzije, što dodatno pogoršava stanje u zemlji po pitanju slobode medija i ambijenta za bavljenje novinarstvom", ističe se u saopštenju.

Kako dodaju, na taj način se bez ikakvog argumenta narušava kredibilitet medija, kao jednog od najvažnijih stubova demokratije.

Kurti je ranije ocjenio da je stari režim izgubio političku moć, "ali ne i prljavi novac".

"Zastrašeni Zavodom za oduzimanje nezakonite imovine, koji je u procesu formiranja, namjeravaju da zastraše i druge, raspodjelom novca određenim onlajn medijima koji stvaraju mnoštvo lažnih vijesti i dezinformacija", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore