Njemačka ambasada na Kosovu

Vlada Kosova i Vlada Njemačke nastavljaju razgovore o ukidanju mjera zabrane uvoza robe iz Srbije, saopštili su iz Ambasade Njemačke na Kosovu, prenosi Demokracia.

Budući da je ostalo nešto više od dvije nedjelje do održavanja sljedećeg Samita u okviru Berlinskog procesa na kome je dovedeno u pitanje učešće Vlade Kosova, njemački zvaničnici istakli su da postoje rokovi u kontekstu ispunjenja Cefta pravila.

"Kada je u pitanju vaše pitanje o vremenskom ograničenju, naravno da postoje određeni rokovi koji nastaju na osnovu internih pravila i procedura Cefte i njenih organa", navodi se u odgovoru službenika za komunikacije u Ambasadi Njemačke Christiana Böttchera.

On nije potvrdio da li su pozivi za učešće na Samitu Berlinskog procesa 14. oktobra upućeni zvaničnicima Kosova.

Ministri privrede okupili su se 24. septembra u Berlinu kako bi obilježili desetogodišnjicu Berlinskog procesa i odredili budući dnevni red.

Sastanak je organizovao savezni ministar za ekonomska pitanja Njemačke Robert Habek, koji je rekao da je bilo mnogo razgovora o neriješenim problemima između Srbije i Kosova.

"Pokušavamo da pronađemo kompromis koji će omogućiti sklapanje sporazuma. Region je veoma važan i ne bi trebalo da ostane zavisan od regionalnih sukoba. Bez obzira na to koliko je konflikt komplikovan, važno je pokazati fleksibilnost da se ide napred, inače će morati da se pronađu alternativna rješenja", poručio je Habek.

Njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin je tokom nedavne posjete Prištini pomenuo mogućnost isključenja Kosova iz Berlinskog procesa ako ono ne ukine mjere.

Vlada nije nagovjestila da li će razmotriti njihovo uklanjanje i da li je to povezano sa opremom koju je Njemačka obećala kako bi se pojačale kontrole za robu koja ulazi na Kosovo.

Mjere za zaustavljanje srpske robe uvedene su 14. juna 2023. godine.

Izvor: Kosovo online/Demokracia