Boravak u Njujorku

Premijer Kosova Albin Kurti se tokom boravka u Njujorku sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Jamesom O'Brienom i izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i tom prilikom istakao da Osnovni sporazum i Aneks moraju biti u potpunosti sprovedeni.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je tokom sastanka još jednom istakao posvećenost i konstruktivan angažman u procesu normalizacije između Kosova i Srbije, u skladu sa principima Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa, koje bi, prema njegovim riječima, trebalo u potpunosti primeniti.

Kurti je takođe istakao "posvećenost regionalnoj saradnji na principima ravnopravne zastupljenosti i učešća zemalja Zapadnog Balkana".

On je, između ostalog, naveo da je Vlada Kosova maksimalno angažovana na pružanju kvalitetnih usluga građanima bez razlike i stvaranju bezbednog okruženja za sve u kome se poštuju prava građana i zakon.

„Razgovarali su o najnovijim dešavanjima u zemlji, pored onih vezanih za proces dijaloga koji omogućava Evropska unija i regionalnu saradnju uoči sljedećeg samita Berlinskog procesa, kojim će biti obilježena i 10. godišnjica ovog značajnog procesa za integraciju Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online