Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je Kosovo nepovratna realnost.

Rama je u svom govoru na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku pozvao 5 država članica EU, koje još nisu priznale Kosovo, da ga priznaju i da njegovo članstvo u međunarodnim institucijama ne drže kao taoce.

"Na našim prostorima, poslije više od četvrt veka, treba da se zaliječe rane od raspada bivše Jugoslavije, ali smo vidjeli napredak“, izjavio je Rama.

Rama je dodao da je nepokolebljivo uvjerenje Albanije da se vidi prošlost očima budućnosti i budućnost očima prošlosti.

Ruska agresija na Ukrajinu, naglasio je, treba da posluži kao trajno zvono za uzbunu za sve nas.

Rama je istakao da zemlje Zapadnog Balkana moraju zajedno i sa svojim saveznicima i partnerima da rade na tome da povratak u prošlost bude nezamisliv. Kosovo je, rekao je Rama, danas nepovratna realnost među 6 zemalja Zapadnog Balkana sa jasnom evropskom perspektivom.

"Svaka vještački uklonjena paralela između Kosova i Ukrajine ima za cilj da zbuni bilo koga u ovoj zgradi ili u mišljenju, ali nikako ne uspjevaju da izblijede istinu da je Kosovo neodvojivi dio međunarodne stvarnosti i ambiciozni član evroatlantske zajednice. Ne bi trebalo da bude nikome talac, počev od grupe od 5 država članica EU koje još uvijek ne priznaju Kosovo“, izjavio je Rama.

Premijer je ponovio poziv Rusiji da zaustavi rat u Ukrajini.