Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri kaže da je proces priznavanja nezavisnosti Kosova veoma složen i da zavisi od nekoliko faktora, piše Gazeta blic.

Prema njegovim riječima, proces je usko povezan sa međunarodnim i geopolitičkim odnosima, kao i sa strategijama koje države prate.

“Takođe veliki dio država to vidi kao proces koji će zavisiti od rezultata u međusobnim odnosima kao konačni primjenjiv i obavezujući sporazum za obe strane. Prvo pitanje je da li Kosovo i priznanje zavisi isključivo od odnosa koji će imati u pregovorima sa Srbijom”, rekao je Imeri.

Dodao je da, iako Kosovo ima potencijal da bude priznato od strane svih zemalja sveta, dosadašnja priznanja su malobrojna, stoga Kosovo mora da sačuva prijateljstva koja ima sa državama koje su priznale njegovu nezavisnost i održavati diplomatske odnose.

Predsjednica Odbora za spoljne poslove i dijasporu i poslanica AAK Time Kadrijaj, spoljnu politiku aktuelne vlade ocjenjuje kao „potpuni neuspjeh“.

“Rekli su da će se truditi, za novo priznanje, za članstvo u međunarodnim organizacijama koje će unaprediti evropsku agendu u kosovskom indeksu, da će se boriti protiv kriminala i korupcije, a ništa nisu uspjeli, podbacili su i u spoljnoj politici”, rekla je Kadrijaj.

Prema njenim riječima, ugled Kosova je narušen.

"Imidž Kosova je narušen nepromišljenim i nekoordinisanim akcijama, ne koordinišemo sa našim saveznicima, kidamo evropsku agendu i to je istina, to je realnost", dodala je.

Istakla je da premijer Albin Kurti, šta god da radi, radi u korist izbornih rezultata.

„Kurti razmišlja populistički, razmišlja i preduzima akcije u koordinaciji sa sopstvenim strukturama kako bi zaštitio biračko tijelo. Sve što radi, radi zbog izbornog efekta, a ne zbog efekta Kosova”, istakla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic