U dogovoru sa partnerima

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da će most na Ibru biti sigurno otvoren, ali se samo traži najpogodniji datum u dogovoru sa međunarodnim partnerima, piše A2 CNN.

"Ono što je traženo je dogovoreno od strane Republike Kosovo, da se zajedničkim koracima i koordinacijom pronađe datum za otvaranje mosta. Sada ne mogu da spekulišem o datumu, ali uvjerena sam da će most biti otvoren", rekla je Kusari-Lila.

Zbog zabrinutosti od strane međunarodne zajednice da bi otvaranjem mosta moglo doći do međuetničkih tenzija, Kusari-Lila priznaje da su čak i bezbjednosne institucije predvidele potencijalnu eskalaciju.

"Ne vidim veliku zabrinutost zbog eventualne mogućnosti tenzija. Moglo bi doći do bilo kakve potencijalne eskalacije prema prognozama, ali to su bile procjene bezbjednosnih institucija. Ipak smatram da je most infrastrukturni objekat koji mora da uđe u punu funkciju za šta je izgrađen", rekla je Kusari-Lila.

Kada je u pitanju najnovija izjava američkog ambasadora Jeffa Hoveniera, Kusari-Lila kaže da Vlada Kosova "sluša partnerske zemlje kada su u pitanju operacije na sjeveru".

"Već neko vrijeme postoje pokušaji da se uspori djelovanje institucija Republike Kosovo na sjeveru zemlje. Ne postoji drugi način da se iskorenjuju paralelne strukture i nelegalne srpske institucije na sjeveru osim akcijama koje preduzima Vlada Kosova", rekla je Kusari-Lila.

Ona je dodala da svojim djelovanjem Vlada "namjerava da proširi suverenitet na sjever i da ne naudi nikome drugom".

"Izvukli smo pouke od prethodnih vlada i te pouke se odnose i na ponašanje institucija zemlje na sjeveru i u svakoj odluci koja je doneta, cilj je bio da se zaštiti grb Kosova, dostojanstvo, i bezbjednost svim onim građanima koji tamo žive“, kazala je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/A2 CNN