Potrebni rokovi

Saradnik Instituta za humanističke nauke iz Beča Ilir Deda izjavio je da Evropska unija nije ono što je bila nekad, ali i da je Zapadni Balkan već 21 godinu u procesu pristupanja, prenosi Telegrafi.

"EU nije ono što je bila, Zapadni Balkan nije ono što je bio. Ako elita vidi da je proširenje EU stvarno, želeće da bude dio tog procesa. Ako misle da je to samo velika igra, mi ćemo imati igru pretvaranja. Ali u isto vrijeme, ne zaboravimo da je ovaj region u nekoj vrsti pristupanja već 21 godinu i veoma je teško održati entuzijazam za širenje tokom dvije decenije. Ako je Evropska unija kredibilna za još jedno proširenje, onda bi trebalo da bude konkretno kao što je bilo sa velikom eksplozijom 2004. godine", kazao je Deda.

Dodao je da u procesu proširenja moraju postojati jasni rokovi.

"Ako je to 2030. godina, zemlje i vlade bi imale rok do kojeg bi morale da ispune uslove. A ako zemlja ne ispunjava ove uslove, onda je van procesa. Dakle, morate biti rigorozni, ali i pouzdani. Kako da vjerujemo u to? A sada čujemo da neke od velikih zemalja EU to baš i ne žele. A možda će to biti Crna Gora i Moldavija jer je to najlakše", zaključio je Deda.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi