Nedostatak napretka

Kandidat Demokratske partije Kosova za premijera Bedri Hamza izrazio je zabrinutost zbog nedostatka napretka u procesu dijaloga Kosova i Srbije u posljednjih nekoliko godina, prenosi Dukađini.

"Posljednjih godina nije došlo do nekog značajnijeg pomaka u dijalogu. Nisam rekao da nema postignuća, već da nema značajnog napretka. Naprotiv, u pojedinim segmentima smo bili u regresiji. Ako se osvrnemo na prethodne izjave partnera, koje su bile veoma važne, one su bile da se ovaj proces završi međusobnim priznavanjem. Ako se osvrnemo na pisma dvojice predsjednika, i Trumpa i Bidena, postoji obostrano priznanje između dvije zemlje. E sada se ne govori o međusobnom priznavanju, već o normalizaciji odnosa", rekao je Hamza.

Kako kaže, Kosovo mora da se ponaša odgovorno sa svešću da dijalog nije populistički proces ako želite da budete korektni.

Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, Hamza je naglasio da (evropski) nacrt statuta ima dva glavna problema - Rezoluciju SB UN 1244 i arbitražne komisije.

"Rezolucija 12 44 je skoro nepremostiv problem i arbitraža. Imamo svoje institucije pravde, moramo vjerovati i poštovati odluke Ustavnog suda čak i kada su u korist nekog političkog subjekta ili čak i kada nisu. Ima drugih problema, ali ova dva su glavna", dodao je Hamza.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini