Predsjednica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za Glas Amerike istakla je značaj koordinacije i saradnje Kosova sa Sjedinjenim Državama i to ne samo po pitanju koja se tiču dijaloga sa Srbijom. Iako smatra da su akcije koje su preduzete na sjeveru Kosova s ciljem proširenja suvereniteta legalne, kaže da saradnja sa saveznicima te napore može učiniti održivim.

Osmani ističe da su odnosi između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država mnogo dublji, mnogo širi od samog pitanja dijaloga Kosovo-Srbija.

"Dijalog Kosovo-Srbija je jedna od tema o kojoj stalno razgovaramo sa našim saveznicima u SAD, ali to nije cijela stvar i da ceo naš izvještaj svedemo samo na ovu temu, mislim da to Kosovu ne koristi ništa. Stoga, čak i tokom ove nedjelje kao predsjednica Kosova i vođa delegacije na nedjelji visokog nivoa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, stalno sam naglašavala tu činjenicu", kazala je Osmani.

Kako je navela, u procesu dijaloga Kosovo-Srbija postoji mnogo izazova, međutim, nikada nije nedostajalo pune posvećenosti Kosova rješavanju pitanja koja su u interesu građana i regionalnog mira i stabilnosti.

Ukazuje da je Kosovo prihvatilo osnovni sporazum i Ohridski aneks koji je predložila Evropska unija, a podržale SAD, te da sada sve što Kosovo traži je puna primjena sporazuma, a ne samo njegovih fragmenata.

"Sporazum podjeljen na fragmente nema smisla i nema smisla da to jednostrano sprovodi Kosovo, dok druga strana, a to je Srbija u ovom slučaju, potpuno bježi od svojih obaveza, kao što je to činila u ovih 12-13 godina dijaloga. Dakle, Kosovo je posvećeno i naravno kao predsjednik insistiram da svakim danom ima više koordinacije i saradnje sa SAD jer je istorija dokazala koliko puta je Kosovo blisko sarađivalo sa Sjedinjenim Državama u pogledu naših stavova u dijalogu, ali i generalno, svaki put smo uspevali, pa što je više saradnje sa SAD, to bolje za Kosovo, više uspjeha za naš narod", navodi.

Za akcije na sjeveru, Osmani kaže da ne da su samo legalne, već i legitimne.

"One imaju pun legitimitet jer Kosovo, kao nezavisna i suverena država, mora da proširi svoj puni suverenitet na svaki kutak teritorije. U svakom slučaju, kada smo blisko sarađivali sa zapadnim zemljama, a posebno sa našim saveznicima u SAD i određenim zemljama EU i koordinirali korake, u tim slučajevima su ti koraci bili mnogo stabilniji, uspjesi su dugoročniji i sam čin proglašenja nezavisnosti je bilo takvo. Nije da narod Kosova još ranije nije imao volju da proglasi nezavisnost, ali da smo to učinili na nekoordisaniji način, onda Kosovo ne bi bilo ni priznato", kazala je.

Činjenica da je to urađeno u punoj koordinaciji sa savezničkim zemljama, kako kaže Osmani, Kosovu je donela više priznanja, članstvo u međunarodnim organizacijama, ekonomsku podršku, prosperitet građana i dalje korake ka evroatlantskim integracijama.

"Čak i sada, naravno, suverenitet se mora proširiti na svaki kutak Kosova i naše bezbjednosne institucije rade odličan posao u tom pravcu, ali što više budemo koordinisali i sarađivali sa našim saveznicima, taj će suverenitet biti stabilniji, dugotrajniji", dodaje.

Na pitanje da li se proširenje suvereniteta vrši slanjem policije bez stvarne integracije Srba, Osmani kaže da se ne može reći da su specijalne jedinice poslate, jer se tako kaže kada je riječ o slanju u drugu zemlju.

"Policija Kosova ima pravo da bude u bilo kom trenutku i na svakom uglu teritorije Kosova, ima ustavnu i zakonsku obavezu, ima ovaj mandat da bude svuda prisutna. Dakle, mi ne šaljemo policiju, policija je tu jer je dužna da bude na svakom uglu Kosova. Policija Kosova je tamo gdje ima mandat da bude, gdje je dužna da bude i gdje prije svega treba da zaštiti građane, uključujući i građane Srbije koji žive na sjeveru, da ih zaštiti od srpskih bandi, kriminalnih grupa koje predvode kriminalci koji se nalaze na spisku SAD, Kraljevine Ujedinjenih nacija i drugih zemalja, od kriminalnih grupa koji su ubijali i Srbe, koji pale kuće i automobile Srba", kazala je.

Kako navodi, što je veća bezbjednost, to su građani Srbije koji žive na sjeveru Kosova slobodniji da slobodno ostvaruju svoje biračko pravo, biraju svoje političke predstavnike, ostvaruju svoja prava, kao i da uživaju u ustavnim pravima Kosova i njegovim zakonima.

Ipak, dodaje, još se može više učiniti da komunikacija sa srpskom zajednicom koja živi na Kosovu bude bolja, da bude još više ekonomskog razvoja, da se otvaraju nova radna mjesta, da bude veći prosperitet jer što više ima ekonomskog razvoja, to je veća integracija.

"Ali integracija se ne može desiti tako što ćete zajednice podjeliti, ne dozvoliti im da sarađuju, ne dajući im da razgovaraju jedni sa drugima. Dakle, što je više saradnje, što je više pristupa jedni drugima, što se više otvaraju radna mjesta gdje rade Albanci, Srbi, Turci i drugi na jednom mjestu, to je integracija lakša i više će svi razumeti da je Kosovo suverena i nezavisna država", dodaje.

Komentarišući zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbi vrate u institucije te svoju izjavu da ne treba ozbiljno shvatati ono što Vučić govori, Osmani kaže da je predsjednik Srbije lagao u prošlosti, da to radi i sada te da je uvjerena da ne želi učešće Srba u "institucijama Republike Kosovo, po pravima koja imaju po Ustavu Kosova".

"Vučić je razlog zašto su bojkotovali i napustili ove institucije. Upravo je on zastrašivanjem, silom i nasiljem blokirao Srbe da učestvuju na vanrednim izborima koji su organizovani u opštinama na sjeveru Kosova. Sada će, naravno, biti novih lokalnih izbora, prema zakonskim rokovima koji se održavaju sljedeće godine. Dakle, umjesto da vodi računa o stvarima koje govori, jer on nikada ne kaže ono što misli, paralelno sa ovim riječima, njegovi postupci su potpuno suprotni na terenu; nastavlja da obučava teroriste i paravojne grupe, nastavlja da štiti one koji su izvršili napad na Banjsku, nastavlja da destabilizuje ne samo Kosovo, već i Bosnu i Hercegovinu i čitav region", navodi.

S obzirom da, kako kaže, Vučić jedno govori, a zapravo drugo radi, i u ovom slučaju ne treba uopšte ozbiljno shvatati ono što govori, već vidjeti kako se ponaša.

"Njegovi postupci ugrožavaju našu stabilnost, tako da moramo ojačati odbranu Kosova, još bolje zaštititi granicu u saradnji sa našim saveznicima, a istovremeno preduzimati afirmativne mjere da kontinuirano osnažujemo građane svih nevećinskih zajednica koje mogu doprineti kosovskim institucijama i reintegrisati se. Tako da će, naravno, biti novih izbora u skladu sa izbornim kalendarom. Ono što je važno jeste da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Vučića da ne koristi nasilje i prijetnje prema Srbima koji žive na Kosovu i da im ostavi slobodu da ostvare svoja prava, da biraju svoje predstavnike i na lokalnom i na nacionalnom nivou i preko ovih predstavnika onda guraju napred svoja prava, razvoj, napredak i sve ono što im je dato našim Ustavom i zakonima, ali još više dogovorom iz Brisela", kazala je.

Govoreći o odnosu sa premijerom Albinom Kurtijem, Osmani kaže da o svim problemima i pitanjima razgovaraju vrlo otvoreno.

Ističe da je u interesu Kosova da sarađuju i to tako da uvijek stavljajuju kao vodilju interes građana.

"Nemamo nužno isti pristup, međutim, u pogledu dugoročnih interesa naše države, u pogledu konačnog cilja, ne razlikujemo se. Želimo jako Kosovo, suvereno na svakom ćošku teritorije, Kosovo integrisano u evroatlantsku porodicu, u mehanizme koji koriste našim građanima, ekonomski razvijeno Kosovo. Prije svega, Kosovo gde vlada zakon, a ne kriminalci", navodi.

Kako kaže, stalno insistira da sve akcije koje su potpuno legitimne i u skladu sa Ustavom Kosova budu dugoročnije i održivije te da zato moraju stalno da rade zajedno sa saveznicima.

"Moramo da uradimo ono što u Sjedinjenim Državama i u vojsci zovu 'pregrupisati i reorganizovati'. Hajde da se ponovo okupimo, udružimo snage jer interes Kosova je iznad razlika koje možda imamo. I vidimo da u ovom trenutku kada se vodi mnogo ratova u različitim zemljama svijeta, uključujući i naš kontinent, Kosovo naravno nije glavni prioritet svjetskih lidera. Dakle, Kosovo i kao Albanci uopšte, mi smo premali da bismo bili odvojeni. Što se tiče interesa naše zemlje, mi moramo da radimo bez obzira da li smo danas na vlasti ili je neko u opoziciji. Interes Kosova treba da bude iznad svega i postoji nekoliko tema koje treba da nas ujedine - zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, evroatlantske integracije", kazala je.

Navodi da moraju iskoristiti zamah i u tom kontekstu kaže da je juče dobila snažnu potvrdu od predsjednika Josepha Bidena da će on biti uz Kosovo i da Sjedinjene Države zaista smatraju Kosovo jednim od najvećih uspjeha u svojoj istoriji.

Izvor: Kosovo Online/VOA