Konsolidovali strukture!

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbije Avni Arifi očekuje da će na izborima 9. februara opozicione stranke proći bolje nego 2021. jer su konsolidovale svoje strukture, prenosi Gazeta blic.

"Vjerujem da će tri opozicione stranke, uključujući AAK, imati mnogo bolji rezultat nego što su imali 2021. Ne vjerujem da će ove tri stranke ikada imati lošiji rezultat nego 2021. Sve tri su konsolidovale svoje strukture i imale su mnogo bolje poruke nego ranije", rekao je Arifi.

On je predvideo ko bi od opozicionih kandidata za premijera bio "opasniji" za Albina Kurtija.

"Sada je teško odgovoriti da li je opasniji Abdixhiku ili Hamza jer to mnogo zavisi od njihovih partija, razvoja, koalicija i kampanja koje će voditi. Abdixhikove prednosti su u tome što veliki broj tradicionalnih glasača LDK koji su otišli sa Vjosom i mogu lakše da se vrate u LDK ako ta partija pronađe pravi pristup. Lumir je lider stranke sa akademskim obrazovanjem i nosilac je liste, što je prednost u odnosu na Hamzu. Hamza je podjelio "moć" sa Memlijem i ovo bi, ako se ne upravlja kako treba, moglo koštati PDK. Hamza, međutim, ima dobru reputaciju na političkoj sceni, stručnjak je za državne finansije, a rezultat PDK iz 2021. daje mu dobru osnovu za dalji rast“, rekao je Arifi.

Politički stručnjak smatra da da Pokret Samoopredjeljenje preferira Hamzu kao potencijalnog partnera za koaliciju.

"Jasno se vidi da Samoopredjeljenje više preferira Hamzu kao potencijalnog partnera za koaliciju, ali ne znam da li to pomaže Hamzi ili mu šteti", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic