Reakcija

Policija Kosova reagovala je nakon jučerašnjeg pisanja medija da su Sjedinjene Američke Države prekinule saradnju sa Policijom Kosova saopštivši da obuke nisu prekinute ni u jednom periodu, i da se nastavljaju, prenosi Reporteri.

Policija je, u saopštenju za medije, saopštila da je u trogodišnjem periodu sprovedeno 230 obuka na Kosovu i van njega.

„U okviru Strateškog plana razvoja 2021-2025, jedan od predviđenih ciljeva je i podizanje kadrovskih kapaciteta, kroz sprovođenje različitih obuka unutar i van institucije, uključujući i obuke koje pružaju različiti domaći i međunarodni partneri, među kojima su glavni strateški partneri Sjedinjene Američke Države“, navode iz Policije Kosova.

Policija Kosova je, kako je saopšteno, u kontinuitetu, pa i ove nedjelje, predlagala službenike za učešće na obuci u SAD, kao i da imaju „izuzetne odnose“ sa SAD i njihovom ambasadom na Kosovu.

Pored toga, iz Policije Kosova kažu da ozbiljno shvataju izjave američke ambasade u oblasti bezbjednosti i da su u stalnom kontaktu. Dodaju da je Policija Kosova spremna da preduzme sve što je neophodno kako bi se otklonili eventualni nesporazumi.

„Policija Kosova se rukovodi principima odgovornosti i transparentnosti, stoga je otvorena i spremna da široj javnosti i medijima pruži zvanične informacije i statistiku o obukama“ , navodi se u reagovanju Policija Kosova.

RTV Dukađini je juče popodne saopštila da Specijalne jedinice Policije Kosova neko vrijeme neće biti dio međunarodne obuke koju organizuju i podržavaju SAD.

Taj medij je, pozivajući se na izvore, preneo je da je sve to urađeno kao vid sankcije za djelovanje Vlade i policije na sjeveru Kosova.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri