Diskriminacija

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda (KMDLNj) saopštio je da Peter Humelgard, danski ministar pravde, dolazi u posjetu Kosovu kako bi obilježio početak rekonstrukcije zatvora u Pasjaku u Gnjilanu. Tamo će na deportaciju iz Danske, prema ovom Savjetu, biti prinudno osuđeni svi zatvorenici iz trećih zemalja i nijedan državljanin Danske, prenosi Klan Kosova.

KMDLNj je saopštio da danski ministar nije krio svoju mržnju prema ne-danskim osuđenicima uputivši im prijetnju da "strani kriminalci nemaju budućnost u Danskoj".

Prema ovom Savjetu, tim zatvorenicima je sada budućnost na Kosovu, koje, kako se navodi u saopštenju, "ima sto hiljada problema sa svojim osuđenicima koji umiru od nedostatka zdravstvene zaštite".

"Danski ministar izjavljuje da se ovim sporazumom prazne danski zatvori i da je to razlog za sporazum potpisan između Hansa Haekerupa, bivšeg rasističkog danskog ministra pravde, i Albulene Haxhiu, flagrantnog kršitelja ljudskih prava. Lišeni slobode na Kosovu zbog toga što je legalizovao diskriminatorski i ponižavajući tretman kojim se deportovani iz Danske tretiraju kao u hotelima, dok se kosovski osuđenici bore za opstanak“, navodi se u saopštenju.

Savjet je saopštio i da Ministarstvo pravde Kosova drži jezik za zubima protiv "rasističkog ministarstva Danske", koje, kako se navodi, ne razlikuje ništa od njih.

"Iz zatvora u Gnjilanu, kosovski zatvorenici biće premješteni u druge dijelove Kosova, takođe protiv njihove volje, kako bi se oslobodio prostor za kriminalce uvezene iz Danske, za koje se stvaraju uslovi po danskim standardima. Poslanici Skupštine Kosova snose moralnu, institucionalnu i krivičnu odgovornost što su svojim glasanjem omogućili legalizaciju diskriminatorskog, ponižavajućeg i rasističkog sporazuma, grubo kršeći ljudska prava kosovskih zatvorenika", poručuju iz Savjeta.

Naglašavaju da za sve glavnu odgovornost snosi ministarka Albulena Haxhiu.

"Ona je obmanula javnost kao da je vršila pritisak na poslanike da glasaju za ovaj sporazum, rekavši da će Kosovo izgubiti 200 miliona eura ako ne glasa. Međutim, Kosovo gubi mnogo više jer je međunarodna zajednica uvela sankcije. Međunarodne organizacije su se protivile ovom sporazumu, nazivajući ga diskriminatornim i rasističkim, dok je Komitet za prevenciju torture UN uputio pismo vladi Danske sa zahtjevom da se ovaj sporazum poništi jer krši ljudska prava", ističe se u saopštenju i dodaje:

Sve to, kako kažu, nije bilo dovoljno da ubedi "neupućene i neodgovorne poslanike Skupštine Kosova" kao i ministarku, "takođe neodgovornu i neuku", da odbaci ovaj sporazum.

"Nisu uradili ništa da zaštite i unaprede prava kosovskih zatvorenika, dok ginu za prava zatvorenika deportovanih iz Danske koji nisu Danci ili državljani ove zemlje i koji nemaju informacije za koja su krivična djela osuđeni. KNDLNj je sarađivao sa partnerima iz Danske da se suprotstave ovom sporazumu i odakle je saopšteno da profil deportovanih pripada opasnim, nepopravljivim i recidivističkim kriminalcima. Među njima ima i vjerskih ekstremista“, navode iz Savjeta.

KMDLNj kaže da se protivi ovom sporazumu koji, prema njihovim riječima, ozbiljno krši prava kosovskih zatvorenika i poziva porodice kosovskih zatvorenika da se protive njihovom premještanju u druge zatvore mimo njihove volje.

"Savjet će podržati prava kosovskih zatvorenika kako bi ta prava bila ista kao i prava zatvorenika koji su nasilno protjerani iz Danske i koji će biti prinudno smešteni u zatvor Pasjak u Gnjilanu. Za KMDLNj je posjeta danskog ministra pravde u funkciji legalizacije dva kazneno-popravna sistema umjesto jednog državnog, te stoga nije dobrodošla", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova