Poslanica AAK

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kazala je da je premijer Albin Kurti prihvatio sporazum u Briselu prošle godine, kao i Aneks za primjenu tog sporazuma u Ohridu u nadi da će Kosovo postati član Savjeta Evrope, piše Front onlajn.

Kadrijaj navodi da uprkos Kurtijevim obećanjima, kao i obećanjima njegovih saradnika koji su učestvovali u dijalogu, Kosovo nije postalo dio Savjeta Evrope, a još je napravilo i kompromise poput "davanja zemljišta manastiru Dečani".

"Obavezali su se da će sprovesti sporazume u zamjenu za članstvo Kosova u Savjetu Evrope dok mi, uprkos tim obavezama, nismo dio Savjeta Evrope, a istovremeno smo dali i zemljište manastiru Dečani", naglasila je Kadrijaj.

Izrazila je zabrinutost da, u kontekstu izbornog procesa, ne treba očekivati značajnije pomake u dijalogu Kosova i Srbije. Istakla je da je vlada usmerena na izborne aktivnosti i da će biti teško angažovati se na važnim temama dok fokus ostaje na pripremama za izbore.

"Pošto smo u izbornom procesu, ne vjerujem da će biti značajnih dešavanja kada je riječ o dijalogu Kosovo-Srbija. Ne vjerujem da će se angažovati jer je vlada fokusirana na izborne aktivnosti i gledaće na vrijeme da preduzmu neke akcije koje će imati izborni efekat, a ne da se fokusiraju na teme koje su važne", zaključila je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo online/Front online