Neizbježno!

Politički analitičar Dritero Arifi ocjenio je da u narednom periodu neće biti napretka u procesu dijaloga Kosova i Srbije budući da na Kosovu tek treba da se održe parlamentarni izbori. Napominje da bez obzira ko bude na vlasti na Kosovu od 9. februara obaveze iz sporazuma moraće da budu sprovedene.

"Ne očekujem da će biti nekog značajnijeg fokusa u smislu dijaloga, jer znajući da je kosovska strana u izbornom procesu, koji je otprilike pet mjeseci, ne vjerujem da može biti bilo kakvog pomaka u smislu primjene dogovorenih obaveza ili nastavak pregovora za normalizaciju odnosa sa Srbijom", izjavio je Arifi za Front onlajn.

Arifi je ocjenio da se u ovom periodu može očekivati "status kvo", napominjući da nema jasnih znakova novih dešavanja na terenu.

On je takođe napomenuo da srpska strana može tražiti pitanja koja su u skladu sa zahtjevima Zapada, ali je naveo da to neće imati značajnijeg uticaja na dijalog.

"Tako da u ovom vremenskom intervalu možemo bar da očekujemo 'status kvo', nepokretanje ni ovdje ni tamo, ali ne vidim ništa više što može da se desi na terenu. Sada srpska strana može da traži stvari koje traži i Zapad kako bi nas više stavila u defanzivu, ali ne vjerujem da to ima neku težinu", rekao je Arifi.

Ukazao je da je od presudnog značaja kosovske strane transparentnost, ističući da se međunarodne obaveze moraju poštovati bez obzira na to ko će biti u vladi poslije 9. februara.

On je ocjenio da je neizbježno da će svaka buduća vlada morati da sprovodi sporazume iz Brisela.

"Problem je što vlada nije transparentna jer su međunarodne obaveze, bez obzira ko će biti u vladi od 9. februara ili ko će biti premijer, ona mora da sprovodi i sprovodiće Briselski sporazum i ovo je neizbježno", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo online/Front online