U koordinaciji sa Njemačkom

Bivši ministar trgovine, industrije i preduzetništva Kosova Ismet Mulaj kaže da Vlada Kosova, u koordinaciji sa Njemačkom, mora pronaći načine da prevaziđe najave o isključenju iz Berlinskog procesa i blokadi u oblasti Cefte, piše Teve 1.

„Kosovo nije blokirano u Cefti jer se odluke donose jednoglasno, ali ima problem sa Berlinskim procesom i sa Njemačkom, državama članicama EU. Njemačka je, kao zagovornica Berlinskog procesa, postavila uslove za Kosovo: ili ćete ukinuti mjere prema Srbiji, ili ćete biti isključeni iz Berlinskog procesa. Kosovo rizikuje da iskoristi Unmikov veto u okviru Cefte, pa se ovi problemi moraju sagledati veoma pažljivo, jer se radi o regionalnim sporazumima koji imaju za cilj da što brže integrišu zemlje Zapadnog Balkana u EU. Moraju se naći komunikacijski mostovi sa Njemačkom i drugim državama kako bismo prevazišli ovu krizu u kojoj se danas nalazimo”, kaže Mulaj.

On dodaje da će na osnovu njemačkih garancija Kosovo biti predstavljeno zvjezdicom u Cefta bez Unmika.

„Kosovo mnogo rizikuje, ako bude isključeno iz Berlinskog procesa gubi imidž u međunarodnoj areni, gubi mogućnost da dobije stotine miliona eura od EU i od same Njemačke,i to će nas na neki način ekonomski izolovati Kosovo“, dodaje.

Ekonomista Safet Gërxhaliu naglašava da isključivanje Kosova iz Cefte vodi ka velikom gubitku u svakom pogledu.

„Ove prepreke i aroganciju vlasti ne treba meriti samo u novcu, Kosovo gubi svoje međunarodne prijatelje, Kosovo je izolovano. Sama činjenica da se nalazimo u procesu implementacije projekta za rast i razvoj zemalja Zapadnog Balkana, može se reći da će biti izgubljeno blizu 900 miliona eura“, kaže Gërxhaliu.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Halil Thaçi kaže da će, uprkos izazovima unutar Berlinskog procesa, vlada nastaviti da održava bezbjednost i zakonitost na sjeveru.

„Bez obzira na izazove sa kojima ćemo se suočiti, bilo da je u pitanju Berlinski proces ili nešto drugo, nastavićemo da širimo suverenitet i primenjujemo zakon“, kaže Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Teve1