Suštinski značaj

Integracija šest zemalja Zapadnog Balkana je prioritet za Njemačku, izjavila je viša savjetnica specijalnog predstavnika njemačke vlade za zemlje regiona Valeska Esch na trećem Samitu za mir i demokratiju u Prištini, preneo je Telegrafi.

Ona je rekla da je Berlinski proces od suštinskog značaja za podršku regionu na putu integracije u evroatlantske strukture.

“Za nas je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju još važnija, a za one koji žele i u Nato. To je pitanje o kojem ima dovoljno dvostranačkog konsenzusa gotovo svih političkih partija u njemačkom Bundestagu. Dakle, možete biti prilično sigurni da će i buduća njemačka vlada zadržati fokus na regionu. Njemačka je i dalje među najvećim donatorima i investitorima u cijelom regionu. I ukratko bih spomenula Berlinski proces, koji je format koji je ova vlada oživjela, odnosno revitalizovala, a smatramo ga ključnim za podršku regionu na putu ka Evropskoj uniji“, rekla je ona.

Na panel diskusiji o fokusu EU na Balkan, analitičar Agon Maliqi je rekao da postoji novi zamah za proširenje EU nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

"Ali, zaista osjećam da već počinje da bledi. Bojim se da faktori potiskivanja i povlačenja, kako iz EU tako i iz regiona, slabe. Počinjemo ispočetka, ponovo ulazimo u novi zamah iz mnogo goreg položaja. Uzmimo na primjer Srbiju, pa ko bi želeo da zemlja sa takvim stepenom autokratije prihvati režim Viktora Orbana u EU”, rekao je Maliqi.

Jelena Džankić iz Centra Robert Schuman kazala je da je stvoren novi zamah za proširenje EU.

"Ovo je novi trenutak, to je svojevrsna prilika za region. Svi znamo zašto je ekspanzija oživjela. Sada, kada razmišljamo o regionu u globalnijoj perspektivi, vidi se neka dinamika, ali uz nedostatak fokusa koji region očekuje od euroatlantskih prijatelja, pa je taj nedostatak interesa i posvećenosti omogućio stvaranje zavisnosti od Rusije i Kine, posebno ekonomskih. Nije omogućen procvat demokratskog društva u ovim zemljama", rekla je Džankić.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi