Sankcije!

Nekoliko obuka Policije Kosova koje su donedavno vođene u saradnji sa američkom ambasadom, otkazane su, preneo je Dukađini, pozivajući se na neimenovane izvore. Tu informaciju nije ni potvrdilo ni demantovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, dok policija i ambasada SAD nisu odgovorili.

Ocjenjuje su da su obuke otkazane u okviru upozorenja američke ambasade - da će djelovanje Vlade na sjeveru uticati na prirodu saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njihovim podređenima.

Specijalne jedinice Policije Kosova neko vrijeme neće biti dio međunarodnih obuka koje organizuju i podržavaju SAD.

Kako Dukađini saznaje iz izvora bliskih dešavanjima, sve je to urađeno kao vid sankcije za djelovanje Vlade i policije na sjeveru Kosova, kada su zatvorile srpske paralelne opštine.

"Postupci Vlade će uticati i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima", upozorila je tada američka ambasada na Kosovu.

Bivši šef policije Rashit Qalaj ispričao je o obukama za koje zna da se ne održavaju i da su zvaničnici Policije Kosova isključeni.

"Obuka koja je održana u Maršal centru u Njemačkoj, a zatim obuka u FBI. Znate da je Kosovo jedna od rijetkih zemalja u regionu koja je godinama slala policiju i policajce u FBI, a nažalost iako je u ove dvije-tri godine bila neka vrsta selekcije ko će ići, kao rezultat od mjera koje američka država primjenjuje na Kosovo, u ovom slučaju nažalost i na policiju, nemamo obuku u FBI i nemamo obuku u centru 'Maršal'", rekao je Qalaj.

Koordinaciju u takvim situacijama smatra neophodnim bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Valdet Hoxha.

Prema njegovim riječima, ovakvi slučajevi u velikoj mjeri štete instituciji Policije Kosova.

"Pored nedostatka adekvatne obuke, ovo kao simbol teži više. Pa od koga može doći ova sankcija? Stoga institucije zemlje moraju biti veoma oprezne u preduzimanju radnji bez obzira da li su one legalne ili ne. Koordinacija je neophodna i bezalternativna jer imamo samo jednu kapiju da se integrišemo u demokratski svijet i da danas uđemo na tu kapiju, američki ambasador je odlično ilustrovao šta na toj kapiji ne treba da se radi", rekao je Hoxha.

Ne samo zbog akcije zatvaranja paralelnih opština, već generalno, a posebno za sjever Kosova, međunarodna zajednica je kritikovala Vladu Kosova da ne sarađuje i ne koordiniše akcije.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini