'Ne bi trebalo...'

Izjava američkog ambasadora u Prištini Jeffreya Hoveniera u vezi evropskog puta Kosova, kako ocijenjuju analitičari, ne smatra se dobrom za Kosovo i odražava loše odnose aktuelne Vlade Kosova i SAD.

Bivši diplomata i univerzitetski profesor Blerim Çanaj rekao je da ta izjava i ima funkciju da pokaže građanima Kosova o lošim odnosima Kosova i SAD.

"Diplomate naših zemalja razgovaraju sa javnošću i onim što javno govore. Ne vjerujem da ovo nezadovoljstvo nije iskazano Vladi, ali izgleda da nisu slušali. I sada je došlo vrijeme da javnost sazna gdje stoje naši odnosi sa Amerikom. To pokazuje da nemamo dobre odnose sa Amerikom“, rekao je Çanaj.

I Selam Shkodra, stručnjak za politička pitanja, ocijenio je da izjava nije dobra za Kosovo jer, kako je istakao, riječ američkog ambasadora ima težinu.

"Podrazumjeva se da je situacija razumjevanja između aktera koji su u to vrijeme imali kontakt sa ambasadorom vjerovatno bila teška u procesima dijaloga. Vjerujem da ova izjava ne pokazuje sve o odnosima sa SAD i našom zemljom, jer je bilo sličnih izjava i drugih američkih ambasadora“, rekao je Shkodra.

Hovenier je u srijedu tokom Samita za mir i demokratiju u Prištini imao neobičan zahtjev za diplomatu, citirajući svog djeda, poručio da ne bi trebalo mokriti na vrata kluba u koji želite da uđete.