Kurti je pristao na ZSO

Politički analitičar Visar Imeri u razgovoru za Kosovo onlajn ističe da nakon formiranja ZSO, sve institucije na Kosovu treba da rade po kosovskim zakonima, i da je to najbolje rješenje.

Imeri je reagovao na izjavu ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle koji je izjavio da srpska zajednica na Kosovu u oblastima obrazovanja i zdravstva, preko opštinskih vlasti, ima dodatna prava i privilegije te da će biti specifično tretirane u odnosu na druge institucije i da neće nastaviti da funkcionišu po srpskom sistemu, već će se definisati njihova djelatnost unutar zakona Kosova.

Imeri navodi da je Zajednica srpskih optina predviđena statutom EU, kako treba da se registruju škole, kako bolnice, ceo zdravstveni i obrazovni sistem, da budu po zakonima Kosova, a da budu pod upravom ZSO.

„To je najveća odgovornost koju će ZSO imati, ja sam za dijalog i mislim da je to najbolji put, da se formiranjem ZSO riješe sva ova pitanja, vezano za škole, bolnice, upotrebu dinara, sve ono o čemu se sada govori. Sva otvorena pitanja sa srpskom zajednicom na Kosovu treba riješiti kroz ZSO. Ministar kaže da će to biti riješeno po zakonima Kosova što znači da je to trebalo srediti putem dijaloga i ZSO. Kada ZSO bude formirana, sve institucije na Kosovu treba da rade po kosovskim zakonima, to kaže Statut i ja mislim da je to najbolje rješenje“, naveo je Imeri.

Ističe da je premijer Albin Kurti pristao da formira ZSO.

„Kurti je pristao na ZSO, ali neće da je formira kao akt jer bi zbog toga izgubio glasove, ali pričaju da će možda implementirati delić sporazuma u pojedinim sektorima, a ne ZSO u cjelini, ali mislim da će krajnji rezultat biti isti“, dodaje.

Izvor: Kosovo Online