Uznemirujuće poruke saveznika

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti izrazio je zabrinutost zbog alarmantnih poruka koje stižu od glavnih saveznika Kosova, posebno iz SAD, Njemačke i Francuske.Uznemirujuće poruke saveznika

Prema njegovim riječima, ove poruke treba da se tiču svakog građanina i političkog predstavnika, kako na funkciji, tako i u opoziciji.

Hoti je na Facebooku naglasio da Kosovo rizikuje da bude isključeno iz Berlinskog procesa, važnog mehanizma za pripremu zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u Evropskoj uniji. On je objasnio da su ovaj proces podržale prethodne vlade, a izuzetak bi imao ozbiljne posljedice na dinamiku evropskih integracija.

On je takođe upozorio da bi se Kosovo moglo suočiti sa stalnim sankcijama Evropske unije, što će negativno uticati na važne energetske i infrastrukturne projekte.

"Posljedice će iznositi stotine miliona eura, što će direktno uticati na građane", rekao je Hoti.

Još jedna zabrinutost koju je Hoti izneo je moguće isključenje Kosova iz Cefte, što bi povećalo troškove uvoza i izvoza, skuplji život za građane i ograničavanje pristupa regionalnim tržištima.

Hoti je takođe naglasio da su glavni saveznici Kosova postigli strateške sporazume sa Srbijom, uključujući važne sektore poput energetike i odbrane.

On je upitao kako se dogodilo da je na kraju četvorogodišnje vlade Kosovo došlo do ove situacije i kako se dijalog o međusobnom priznavanju pretvorio u dijalog za uspostavljanje ZSO.

„Odgovornost za ovu situaciju je jasna. Građani će dati svoj odgovor u narednom demokratskom procesu“, zaključio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online