Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri izjavio je za Kosovo onlajn da je trebalo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru na Generalnoj skupštini UN, kada je pričao o stanju kosovskih Srba na Kosovu, "ispriča cijelu istoriju, a ne samo dio".

Imeri je istakao da se na Generalnoj skupštini UN nije čulo ništa što nije rečeno ranije.

„Mislim da on (Aleksandar Vučić), naravno, kao i svaki političar upotrebljava Ujedinjene nacije za dio njegove propagande oko toga šta se dešava na Kosovu i mislim da je kada se obratio skupštini UN, kada je pričao o stanju kosovskih Srba, trebalo da se priča o cijeloj istoriji, a ne samo dijelu toga. Ja se nisam nikad slagao sa tim kako Srbi na Kosovu žive, ali mislim da u tome i Vlada Srbije ima svoje odgovornosti. Na primjer, kako se Vlada Srbije ponaša prema Kosovu, ponekad se to reflektuje na ono kako se Vlada Kosova ponaša prema Srbiji i prema Srbima na Kosovu. Ja mislim da je dijalog najbolja stvar koju imamo i najbolja šansa koju imamo“, rekao je Imeri.

On ističe da treba da se normaluzuju i saradnja između Kosova i Srbije, ali i položaj Srba na Kosovu.

„Vlada Kosova mislim da zna, i svi političari na Kosovu treba da znaju, da imamo jedno političko pitanje o tome kako odnosi između kosovskih Srba i kosovskih institucija treba da se grade, ali u tome svako treba da ima svoju odgovornost i radi po tome“, rekao je on.

"Kosovo treba da bude demokratija", dodao je Imeri.

„Kosovo treba da bude multientičko društvo i multietnička država i svi građani Kosova treba da budu ravnopravni u pravima koje imaju i u mogućnostima i prostoru na kome žive na Kosovu“, rekao je on.

Povodom sastanaka koje je predsjednica Kosova Vjosa Osmani održala u Njijorku, Imeri ističe da svi oni imaju za cilj podršku kosovskom položaju i poziciji.

„Svaki predsjednik ili premijer koji ide u Njujork na skupštinu UN treba to da radi za svoju državu, i to je sasvim normalno. Predsjednica Kosova je donekle promjenila svoje mišljenje i svoje stavove o tome kako Kosovo treba da napreduje i mislim da je to pozitivno, pošto nam treba više kosovskih političara koji vide širu sliku u procesu dijaloga i koji naravno mogu da podrže strateške interese koje Kosovo ima. Ja mislim da je strateški interes Kosova da stvori situaciju mira i društvenih kohezije na Kosovu i da napreduje na međunarodnoj sceni, na putu ka EU, Savjetu Evropi i svih drugih međunarodnih organizacija“, rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online