Portparol CIK-a

Nastavlja se rok za prijavu za registraciju birača van Kosova, koji je počeo 29. avgusta i završava se 26. decembra 2024. godine. Na osnovu najnovijih podataka, u Centralnu izbornu komisiju stiglo je do sada 4.417 takvih prijava, prenosi RTK.

Centralna izborna komisija je do utorka ujutru primila 4.417 zahtjeva za upis u birački spisak van Kosova, od kojih je 4.024 odobreno, dok su 393 odbijene.

To je za RTK izjavio portparol CIK-a Valmir Elezi koji je naglasio da u većini odbijenih slučajeva podnosioci predstavke nisu istovremeno fotografisani kako drže identifikacioni dokument.

"Od 4.024 odobrene aplikacije, 1.473 su glasači registrovani za glasanje u diplomatskim predstavništvima, 433 za glasanje putem pošte u poštanskom sandučetu CIK-a na Kosovu i 2.118 za glasanje putem pošte u poštanskom sandučetu CIK-a van Kosova“, rekao je Elezi.

Pored toga, on je najavio da se nastavlja i proces prijave predmeta i podnošenja liste kandidata.

"Nastavlja se i rok za prijavu političkih subjekata za sertifikovanje za učešće na izborima. Počelo je početkom septembra, a završiće se 11. decembra. Politički subjekti koji žele da učestvuju moraju podneti zahtjev za izbornu ovjeru i kandidatsku listu", naglasio je Valmir Elezi.

Inače, prijava za registraciju u inostranstvu se može izvršiti putem elektronske platforme "diaspora.kkz-ks.org" ili putem pošte u poštansko sanduče CIK-a.

Birač može glasati fizički u jednoj od diplomatskih misija Kosova, slanjem glasačkog listića poštom u poštansko sanduče CIK-a na Kosovu ili slanjem glasačkog listića poštom u jedan od poštanskih sandučića koje otvara CIK van Kosova.

CIK je na sjednici u utorak, između ostalog, razgovarao o pripremama i posjetama za otvaranje poštanskih sandučića u inostranstvu.

Izvor: Kosovo online/RTK