Politički analitičar

Politički analitičar Artan Behrami izjavio je da je proširenje suvereniteta na sjever Kosova ne znači povećanje policije, već zahtjeva angažovanje lokalnih Srba i da je to moguće samo u saradnji vlasti sa SAD, prenosi ABC news.

"Potrebno je više ulaganja. Potrebno je da vlada bude proaktivna. Način na koji treba ići je kroz koordinaciju sa SAD. Moramo odustati od populizma i selfija na jezeru Gazivode i mostu na Ibru i imati više prisustva ministarstava na sjeveru. Imati namjere za Srbe koji tamo žive, da im kažemo da je Priština adresa na koju treba da idu i time ispunjavamo nasljeđe Afrima Bunjaka", rekao je Behrami, povodom godišnjice slučaja Banjska.

Upitan kako se može doći do rješenja na sjeveru, on je rekao da Kosovo mora da se pridržava zapadnih demokratskih instrumenata i da je to moguće samo uz punu koordinaciju sa saveznicima, a prije svega sa SAD.

"Naša sloboda, oslobođenje i nezavisnost Kosova bili su evropski model. Ne smemo odustati od onih praksi koje su do sada dale rezultate. Zajedno sa EU i SAD moramo da imamo saradnju. Srbija je želela ’status kvo’ na Kosovu.  Osim što nas je ubila, Srbija nam je oduzela i vrijeme. Moramo insistirati na ovim evropskim praksama, jer vojne intervencije pripadaju prošlosti. Bez koordinacije sa SAD, ovako nešto je nemoguće. Bez Amerike nam je teško da proširimo suverenitet na Prizren, a ne na sjever Kosova“, rekao je Behrami.

Izvor: Kosovo Online/abc news