Zahtjev optuženih

Osnovni sud u Prištini odlučio je u srijedu da odloži prvo ročište u slučaju Banjska na osnovu optužnice koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo protiv 45 osoba za terorizam i teška krivična djela.

Novo ročište zakazano je za 9. oktobar, na zahtev optuženih koji su tražili dodatno vreme za pripremu.

Velika većina optuženih je u bekstvu.

Šta je rečeno na sudu?

Specijalno tužilaštvo Kosova u sredu je potvrdilo da su prisutna samo trojica uhapšenih i zatražilo da se obezbedi prisustvo svih optuženih ili da im se sudi u odsustvu.

Dok je Tužilaštvo smatralo da izmene Krivičnog zakonika omogućava suđenje u odsustvu, Ljubomir Pantović, advokat uhapšenog Blagoja Spasojevića, ocenio je da ne postoji zakonska osnova za tako nešto.

Advokati optuženih su zatražili od Tužilaštva da im dostavi spise predmeta u fizičkom obliku jer, kako su naveli, neke fajlove u elektronskom obliku nisu mogli da otvore i stoga nisu mogli da se pripreme za odbranu. Zatražili su da se ročište odgodi.

Tužilaštvo je, pak, zatražilo da se ročište odloži samo ako optuženi priznaju krivicu, što sudija nije prihvatio. Optuženi će se izjasniti krivim na novom ročištu sledećeg meseca.

Advokat oštećenih Ariant Koci je od suda zatražio da razmotri suđenje svima u odsustvu, uz obrazloženje da su zločini za koje se oni terete specifični i da bi optuženi mogli da ugroze bezbednost Kosova.

Sudija Arben Hoti je najavio da će zatražiti pravno mišljenje Vrhovnog suda u tumačenju zakona kada je u pitanju suđenje u odsustvu.

Sud je ocenio da sada i ubuduće ima uslova za suđenje onih koji se nalaze u pritvoru.

Godišnjica napada u Banjskoj

Ovo pripremno ročište dolazi dan nakon godišnjice napada u Banjskoj na severu Kosova, kada je oružana grupa Srba napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda. Veruje se da se on, ali i drugi članovi te oružane grupe, nalaze u Srbiji.

U pritvoru na Kosovu nalaze se tri osobe koje su uhapšene tokom napada u Banjskoj: Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 24. septembra rekao da kosovski zakoni dozvoljavaju da se sudi u odsustvu, te da će Srbija "pre ili kasnije biti prinuđena da preda Radoičića i druge".

Ljubomir Pantović, advokat uhapšenog Spasojevića, prošle nedelje je za Radio Slobodna Evropa rekao je da će suđenje biti "teško, ozbiljno i kompleksno" jer su krivična dela koja se pominju u optužnici upravo takva.

Njegov klijent, Blagoje Spasojević, je nakon hapšenja u policijskoj stanici ispričao neke detalje ali je napomenuo da nije znao da će tog 24. septembra 2023. doći do oružanog napada.

U međuvremenu je, na predlog svog advokata, odlučio da se brani ćutanjem.

Šta piše u optužnici?

Specijalno tužilaštvo Kosova optuženima na teret, pored ostalog, stavlja teroristička dela i dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

Tužilac, Naim Abazi, je rekao da su optuženi imali različite uloge u okviru kriminalne grupe – od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca.

U optužnici se navodi da je ova grupa, upotrebom nasilja uz korišćenje teškog naoružanja, pokušala da "odvoji severni deo teritorije Republike Kosovo, odnosno opštine naseljene srpskom većinom, i da ih pripoji teritoriji Republike Srbije".

Kao vođa te grupe označen je Milan Radoičić, za koga se kaže da je igrao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima.

Radoičić se inače nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog povezanosti sa međunarodnim organizovanim kriminalom i korupcijom.

Na Kosovu se Radoičić dovodi i u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara, te zastrašivanje svedoka u sudskom postupku koji se tiče ilegalne gradnje.

U optužnici Tužilaštvo Kosova pominje 34 dosijea sa dokazima, među kojima su video snimci, analize elektronskih uređaja, razni odgovori iz Luksemburga, Bosne i Hercegovine, raznih banaka i institucija, izjave svedoka itd.

Istragu o napadu u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje Radoičiću na teret stavlja tri krivična dela - među kojima su nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. Ostali osumnjičeni su NN lica.

Kosovske vlasti napad u Banjskoj takođe smatraju terorističkim aktom i optužuju Srbiju da stoji iza njega. Ministar Svečlja je rekao da postoje obaveštajne informacije da iste grupe nastavljaju da treniraju na teritoriji Srbije i oko granice između Kosova i Srbije.

S druge strane, Srbija je u nekoliko navrata negirala bilo kakvu umešanost, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da za Beograd taj napad nije teroristički ali da se istražuje.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napad u Banjskoj, zatražila istragu i da se odgovorni izvedu pred lice pravde.