Intervju za “Financial Times”

Premijer Albin Kurti, govoreći o pitanju mosta na Ibru koji je i dalje zatvoren za saobraćaj i stavu saveznika po pitanju napora Vlade Kosova da ga otvori, Kurti je rekao da Kosovo želi normalan most, a normalan most je kada je otvoren. Na pitanje o formiranju Zajednice srpskih opština, Kurti kaže da ne može biti "srpske supermanjine na Kosovu kako to Beograd želi", prenosi Gazeta express.

"Želimo normalan most. Normalan most je otvoren most, jedini koji su zadovoljni zatvorenim mostom su oni koji i dalje sanjaju o podjeli Kosova", rekao je Kurti za “Financial Times”.

Dodao je da je Evropa srušila zidove i da nije u redu insistirati na tome da most na Ibru ostane zatvoren.

"Evropa je srušila zidove. Nije u redu insistirati na zatvorenom mostu", rekao je Kurti.

Na pitanje o formiranju Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da ne može biti "srpske supermanjine na Kosovu kako to Beograd želi".

"Ne želim da bilo ko bude privilegovan, ne želim ni da bilo ko bude diskriminisan. Ne može da postoji supermanjina kakvu Beograd želi", rekao je Kurti za “Financial Times”.

Govoreći o odnosima Kosova sa SAD i mogućnosti povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, nakon predsjedničkih izbora koji će se održati u novembru ove godine, Kurti kaže da će sarađivati sa onim ko bude preuzeo Bijelu kuću.

Istakao je da Kosovo ima zajednički jezik sa administracijom nekadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Govoreći o EU, Kurti je rekao da je imenovanje nove izvršne vlasti ove jeseni stvorilo šansu da se ponovo fokusira na "agresivnu ulogu Srbije na Balkanu" u odnosu na mekši pristup Beogradu koji je nedavno imala EU.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express