I nakon godinu dana

Povodom godinu dana od incidenata u Banjskoj, EU je ponovo pozvala na brzo izvođenje odgovornih pred pravdu, saopštio je portparol EU Peter Stano.

Stano je na društvenoj mreži "X" naveo da su događaji u Banjskoj od prije godinu dana podsjetnik da su neophodni napori za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Kosovo: godinu dana nakon napada na Banjsku, EU ponavlja poziv za brzo krivično gonjenje odgovornih i ponovo potvrđuje svoju posvećenost pravdi i odgovornosti. To je podsjetnik da su potrebni kontinuirani napori za održavanje bezbjednosti i unapređenja odnosa uz normalizaciju između Kosova i Srbije", naveo je Stano.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Aivo Orav takođe se oglasio na društvenim mrežama.

"Godinu dana nakon napada u Banjskoj, odao sam poštu Afrimu Bunjakuu, koji je tragično poginuo na dužnosti. Moje misli su sa njegovom porodicom, kolegama i ljudima na Kosovu koji traže pravdu. Pozivamo na brzo procesuiranje odgovornih".

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde naveo je da "pravda mora biti zadovoljena".

"Prije godinu dana, u Banjskoj je ubijen oficir Afrim Bunjaku. Njegova žrtva neće biti zaboravljena. Ipak, Radoičić, navodni počinilac, ostaje na slobodi u Republici Srbiji uprkos priznanju krivice. Ovaj nedostatak odgovornosti podriva mir. Pravda mora biti zadovoljena - bez odlaganja ili izgovora", napisao je Rohde.
 
Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier naveo je da se pridružio Vladi Kosova i diplomatskim kolegama u odavanju počasti policajcu Policije Kosova Afrimu Bunjakuu.

"On je na današnji dan prije godinu dana poginuo na dužnosti tokom napada na Banjsku. Sjedinjene Države ponavljaju svoj poziv, i očekujemo, da počinioci i svi oni koji su bili umješani u taj užasan zločin budu u potpunosti odgovorni", napisao je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online