Preduzeća pred bankrotom

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala kritikovao je Kurtijevu vladu zbog manipulisanja ekonomskom statistikom. Naglasio je da brojke koje je izneo ministar finansija Hekuran Murati nisu održive i da je realna inflacija mnogo veća, prenosi Front onlajn.

"Manipulacija brojevima i brojkama od strane Kurtijeve vlade, a posebno ministra finansija Muratija, već je javno poznata", rekao je Shala.

Shala je istakao da je nedostatak kapitalnih investicija doveo do niskog privrednog rasta i da vlada pokušava da obmane javno mnjenje nerealnim brojkama, posebno uoči izbora.

"Nedostatak kapitalnih investicija učinio je privredni rast najnižim ikada u određenim vremenskim periodima, kao što je ovaj period od tri mjeseca", kazao je.

Dodaje da Kurtijeva vlada, već uoči izbora, ima jedinu opciju da manipuliše brojevima pokušavajući da obmane širu javnost.

"Nažalost, stvarne brojke pokazuju potpuno drugačiju situaciju", navodi poslanik Shala.

Istakao je da poslije četiri godine na vlasti nema završenog projekta koji se može meriti realnim ulaganjem.

Kritikovao je učinak javnih preduzeća kao što su: Trepča i KEK, koja su na ivici bankrota.

Shala je napomenuo da je Kosovo trenutno uvoznik energije, a trebalo bi da bude izvoznik, smatrajući to pokazateljem neuspjeha vlade.

"U četvrtoj godini ove vlade nemamo nijedan završen projekat za šta možemo da kažemo ili imamo merni parametar za realna ulaganja u privredu. Ono što izuzetno otežava i demantuje Kurtijevu vladu je učinak svih javnih preduzeća, kao što je Trepča KEK i neka druga preduzeća koja su na ivici bankrota", zaključio je Shala.

Izvor: Kosovo online/Front online