Izolacija!?

Poslanik Demokratske partije Kosova Arben Mustafa ocjenio je kao "uznemirujući alarm" za Kosovo izjavu njemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina koji je rekao da Kosovo rizikuje dublju izolaciju zbog zabrane uvoza robe iz Srbije, prenosi Teve 1.

Mustafa je rekao da ta Sarrazinova izjava mnogo govori o politici izolacije aktuelne Vlade Kosova koja, prema njegovim riječima, gura Kosovo u još dublji nivo izolacije.

"Mislim da bi današnja Sarrazinova izjava trebalo da predstavlja veoma uznemirujuću uzbunu za svakoga kome je stalo do Kosova. To znači da je našoj zemlji, koja je već izolovana, s obzirom na to da više od četiri godine nismo dobili nikakvo priznanje, nismo obezbjedili članstvo u bilo kojoj značajnoj međunarodnoj organizaciji, sada preti još dublja izolacija čak i od partnera kao što je Njemačka", kazao je.

Mustafa dodaje da to predstavlja uznemirujuću situaciju i govori o politici izolacije koju vodi aktuelna vlast na Kosovu.

"Ne misle da preduzmu bilo kakvu akciju koja bi otvorila razvojnu perspektivu ove zemlje, već nas samo guraju iz izolacije na još dublji nivo izolacije", rekao je Mustafa.

Navodi da Kosovo ugrožava svoj integracioni put rizikujući da bude isključeno iz Berlinskog procesa.

Kako kaže, Berlinski proces je najozbiljnija inicijativa koja nudi regionu put ka Evropskoj uniji, a izlazak Kosova iz tog procesa imao bi velike posljedice po Kosovo.

"Mogućnost izostanka iz Berlinskog procesa imala bi veoma velike posljedice po Republiku Kosovo. Ovo je najvažnija diplomatska inicijativa koja se desila u posljednjoj deceniji da se region ponudi Evropskoj uniji. Kosovo ugrožava svoju integracijsku perspektivu. Veoma je ozbiljna samo rasprava o mogućnosti izostavljanja Kosova iz Berlinskog procesa", rekao je Mustafa.

Izvor: Kosovo online/Teve 1