Ceh plaćaju građani!

Diplomata Blerim Canaj, komentarišući izjavu njemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina da bi Kosovo moglo da bude isključeno iz Cefte ukoliko ne dozvoli uvoz robe iz Srbije, kazao je da je Njemačka izgubila strpljenje za prazna obećanja premijera Albina Kurtija, piše ABC News.

Canaj dodaje da je Njemačka izgleda odlučna da ne dozvoli "političke hirove" nekih od lidera Zapadnog Balkana, kada je riječ o razgovorima o inicijativama koje je ona uspostavila.

"Isključivanje Kosova iz Cefte utiče na Berlinski proces. Ne vjerujem da Vlada Kosova treba da odbaci takve instrumente, u kojima je Kosovo član, jer godinama znamo da je Kosovo 'nestalo' sa mape svijeta i da se nije pridružilo drugim međunarodnim organizacijama. To je ponos Njemačke i ne dozvoljava da se njen integritet naruši zbog hirova nekih pojedinaca na Balkanu", rekao je Canaj.

Dodaje da međunarodni partneri ne pokazuju nikakav znak povjerenja prema Albinu Kurtiju.

"Zapravo, moram to da kažem otvoreno. Mogu reći da je Njemačka indirektno pomogla Albinu Kurtiju da dođe na vlast zbog obećanja koja je Kurti imao, čak i kao partner. Njemačka je bila, jeste i ostaće dio Kosova, ali je sada primjetno sa njemačke strane gubitak strpljenja zbog brojnih obećanja na stolu, a potom i zbog nedržanja tih obećanja. Čak je i Albin Kurti potpuno izgubio povjerenje od međunarodnih partnera", dodao je.

Canaj kaže da napuštanje Cefte znači izlazak Kosova iz Berlinskog procesa, a Kosovo i njegovi građani će patiti zbog nepromišljenih postupaka vlasti.

"Šteta će biti za Kosovo. Izlazak iz Cefta automatski napušta Berlinski proces jer su svi oni međusobno povezani i sve će to koštati Kosovo, a ne Albina Kurtija", rekao je Canaj.

Izvor: Kosovo online/ABC News