Sloboda i granice nepovredivi

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je povodom godišnjice oružanog napada na policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana, izjavila je da je Kosovo "jedinstveno i da će tako ostati, a da su naša sloboda i granice nepovredivi."

"Pre tačno godinu dana, narednik Afrim Bunjaku postao je žrtva, da bi još jednom dokazao, kao što smo to činili kroz vekove, da je ova zemlja naš večni dom", napisala je ona na svom Facebook nalogu.

Oružana grupa Srba je 24. septembra 2023. napala policiju Kosova, kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku dok su potom u razmeni vatre ubijena i trojica napadača. Odgovornost za ovaj napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Premijer Kosova Albin Kurti je, nakon odavanja počasti na grobu narednika Afrima Bunjakua, rekao da "Srbija mora snositi odgovornost", te da Kosovo od međunarodne zajednice traži da je smatra odgovornom za napad u Banjskoj.

Kurti je ranije saopštio da je njegova Vlada donela odluku da jedan deo regionalnog puta kod Banjske nazove po Afrimu Bunakuu.

"Na godišnjicu terorističkog i paravojnog napada na našu zemlju u Banjskoj, opština Zvečan, odajemo počast i nikada ne zaboravljamo žrtvu heroja, narednika Afrima Bunjakua, koji je izgubio život braneći suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosova", napisao je Kurti na Facebooku.

Kosovo je ovaj napad okarakterisalo kao teroristički i optužilo Srbiju da stoji iza njega. S druge strane, Srbija je u nekoliko navrata negirala bilo kakvu umešanost, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da za Beograd taj napad nije teroristički ali da se istražuje.

Početkom septembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 45 osoba u slučaju Banjska, a Milan Radoičić je označen kao "lider terorističke grupe".

Istragu o napadu u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje Radoičiću na teret stavlja tri krivična dela - među kojima su nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. Ostali osumnjičeni su NN lica.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napad u Banjskoj, zatražila istragu i da se odgovorni izvedu pred lice pravde.