Preduzeti mjere

Nakon što je u Bolničkom centru Gnjilane preminuo jedan od zatvorenika reagovao je Savjet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) ističući da bi Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde trebalo odmah da preduzmu mjere u cilju zaštite života lica lišenih slobode, prenosi Klan Kosova.

KMDLNj ukazuje da su slučajevi smrti zatvorenika sve češći i da su lica koje služe kaznu u kosovskim zatvorima odgovornost ta dva ministarstva, kao i predsjednice Kosova Vjose Osmani, koja do sada, kako kažu, nije pomilovala ni jednog od njih.

"Učestali slučajevi smrti zatvorenika trebalo bi da razbude sudove koji se bave ovim slučajevima, pogotovo što se radi o zatvorenicima sa neizlečivim bolestima ili su stari. Ovi slučajevi bi trebalo da probude savjest i predsjednice koja, iako ima isključivo zakonsko i ustavno pravo, do sada nije pomilovala nijednog zatvorenika, što se nije dešavalo ni u najdiktatorskim režimima", navodi se u saopštenju.

KMDLNj ističe da ako su zatvorenici, zbog kršenja zakona kažnjeni, to ne znači da treba da budu lišeni ljudskih prava.

Kako navode, Zatvorska zdravstvena služba nema stručne ili druge kapacitete da se bavi teškim slučajevima, a odgovornost za smrt zatvorenika snosi ova služba.

Za teške slučajeve Zatvorska zdravstvena služba zavisi od Psihijatrijske forenzike ili od Regionalnih bolnica koje imaju veoma mali prihvatni kapacitet za prijem zatvorenika, a za slučajeve visokog rizika potrebno je dodatno osiguranje tokom transporta i boravka.

Upozoravaju da nadležni sudovi potpuno ignorišu zahtjeve Zavoda za zdravstvo.

"KMDLNj poziva Skupštinsku komisiju za ljudska prava da se hitno pozabavi ovim slučajevima, kao i da u skladu sa mandatom češće obilazi zatvorenike sa teškog zdravstvenog stanja i stara lica zbog činjenice da im se uskraćuju osnovna ljudska prava, pravo na životne i zdravstve usluge", poručuju iz KMDLNj.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova