Sprečavanje šverca

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila izjavila je, komentarišući upozorenja Njemačke da bi Kosovo moglo da trpi posljedice ukoliko ne odblokira Ceftu, da je Vlada Kosova odluku o zabrani srpske robe donela iz bezbjednosnih razloga, te da će biti stavljena van snage kada se za to stvore uslovi.

Kusari-Lila je istakla da se čekaju skeneri koji bi provjeravali kamione ili barže koje ulaze na Kosovo, kako bi se sprečio šverc robe.

"Kosovo čeka detaljne skenere, koji bi skenirali kamione ili barže koje ulaze na sve granične prelaze, posebno zbog bezbjednosnih problema u sjevernom dijelu. Vjerujem da će se u kratkom vremenskom okviru naći najbolji modalitet, tako da čim budemo imali potpunu sigurnost da je moguće sprečiti bilo kakav nelegalan šverc iz Srbije na teritoriju Kosova, mjera bezbjednosti može da se ukloni", rekla je Kusari-Lila.

Istakla je da je Berlinski proces jedina platforma regionalne saradnje za sve zemlje Zapadnog Balkana, dodajući da je Kosovo u toj inicijativi konstruktivna strana.

"Poslije kidnapovanja trojice policajaca od strane Srbije, Kosovo je odlučilo da blokira proizvode iz Srbije. Zahtjev Njemačke, iznet preko Sarrazina, tiče se ukidanja ove mjere protiv Srbije u zamjenu za stavljanje imena Kosova u Cefta sporazum. U Berlinskom procesu, Kosovo je bilo ne samo konstruktivna strana već je insistiralo da to bude jedina platforma za regionalnu saradnju za sve zemlje Zapadnog Balkana. Mi smo tamo predstavljeni kao zemlja bez ikakve razlike, odnosno Kosovo sa pet zemalja Zapadnog Balkana, i nastojimo da ostanemo aktivni učesnici", naglasila je ona.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi