Šef poslanika AAK

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da se Kosovo nalazi na međunarodnoj crnoj listi zemalja i da ne postoji optimizam da će EU ukloniti sankcije protiv Kosova, prenosi Reporteri.

On je poslije sastanka Predsjedništva Skupštine izjavio da će biti potrebno dosta vremena da Kosovo izađe sa "ove crne liste".

"Kosovo formalno nije na crnoj listi, ali suštinski jeste. Kosovo je na svakoj crnoj listi EU, na svakoj listi u međunarodnoj areni, u svakoj američkoj inicijativi i na svakoj regionalnoj listi. Isključeni smo iz vježbe Defender23 gdje bi trebalo da učestvuje KBS", naglasio je Tahiri.

Dodao je da se ne nada ukidanju sankcija EU.

"Mi smo pod sankcijama EU i sa žaljenjem moram da vam kažem da je malo optimizma da će te mjere biti ukinute, jer za izlazak mora postojati konsenzus EU. Za četiri godine nemamo nijedno novo priznanje, nemamo zvaničnu komunikaciju sa SAD. Ne treba da vam neko crta da ste na crnoj listi, postupci pokazuju kada za četiri godine nemate priznanje, a stalno vas sankcioniše EU. Kosovo je izazvalo mnogo problema u regionalnim inicijativama, biće potrebno puno da se regenerišu ove štete zbog činjenice da smo pod sankcijama", kazao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri