Ocjena ekonomista

Ekonomisti smatraju da podizanje minimalca na 350 eura nije dovoljno i da je to potez vlasti sa ciljem da donese glasove uoči predizborne kampanje, prenosi Teve 1.

Vlada Kosova je odluku da minimalna zarada bude podignuta na 350 eura donela krajem avgusta. Tako je, prema podacima Poreske uprave Kosova, oko 115.000 zaposlenih koji su primali platu nižu od 350 eura, obuhvaćeno ovom promjenom.

Ali ovu odluku vlade tokom predizborne kampanje kritikuje ekonomista Mustafa Kadrijaj.

„Ova plata od 350 eura trebalo je da se poveća prije četiri godine. Ali tvrdoglavost aktuelne vlasti, sad kad se vidi da je određen datum izbora, sad vlast pokušava da se nekako oporavi, ali malo prekasno“, kaže Kadrijaj.

On naglašava da ovo povećanje nije preporuka Socijalno-ekonomskog savjeta, niti poslodavaca ili zaposlenih, već vlade.

„Sada je povećanje od 100 eura napravljeno odlukom vlade, a ne zakonskom odlukom. Dakle, nema zakonskog osnova, ali postoji odluka vlade. Što ne znači da je to nešto loše, već nešto što neće postići konačni cilj u interesu života građana i radnika uopšte na Kosovu“, kaže on.

I ekonomista Jakup Belaka kaže da građani teško sastavljaju kraj s krajem sa ovom platom.

„Sa 350 eura bruto minimalna zarada nije dovoljna jer je i dalje najmanja u regionu“, poručuje on.

Što se tiče poreza, odluka se trenutno primjenjuje na lica koja su plaćena više od 250 eura. A prema Belaki, budžet je oštećen za milione eura.

„Radnici nisu oštećeni, praktično ni u privatnom ni u javnom sektoru. Prema nekim podacima, budžet Kosova oštećen je negdje oko 27 miliona eura“, ističe on.

Izvor: Kosovo online/ Teve 1