Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Arton Demhasaj rekao je da su most i sjever populistička pitanja koja Samoopredjeljenje koristi od prvog dana na vlasti i dodao da ipak ne vjeruje da će do otvaranja mosta ubrzo doći, prenosi Gazeta Blic.

„Samoopredjeljenje koristi ova pitanja populizma od prvog dana na vlasti, tako da se pitanje sjevera, mosta i neka druga pitanja smatraju velikim pobjedama i mogu se koristiti za izbore, a istovremeno je pitanje mosta postalo tema razgovora tokom ljeta kada su emigranti bili na Kosovu. Inače je bila velika doza populizma i sada smo u situaciji da se most ne otvara uprkos velikim obećanjima koja su davali ili premijer ili eksponenti Samoopredjeljenja, vjerovatno poslije posjete šefa CIA na Kosovu. Pitanje mosta je dobilo epilog koji je premijer već ublažio od svojih izjava, rekavši sada da most treba da se otvori ali da se očekuje međunarodni odgovor. Vjerovatno će to biti samo pitanje razgovora, ali ne vjerujem da će uskoro biti otvoren“, ocjenjuje Demhasaj.

Nedavne kritike predsjednice Osmani na račun Vlade i ambasadora Berishaja, Demhasaj ocjenjuje kao politički sukob između Kurtija i Osmani.

„Po pitanju ambasadora Martina Berishaja, predsjednica je prvo izašla i branila ga i sada kaže da je morao da se povuče. Ako je morao da se povuče onda ste vi predsjednik i mogli ste da tražite njegovu ostavku, ali niste. Tako da je ovaj sadašnji sukob Kurtija i Osmani više politički sukob, sukob ličnih interesa jer Kurti više ne može da koristi Osmani na izborima kao što ju je koristio na prethodnim“, navodi on.

Osmani je, kako je kazao, shvatila da ne može da dobije drugi mandat od Samoopredjeljenja kao predsjednica, jer joj neće dati, pa napadom na premijera ili Samoopredjeljenje pokušava da obezbjedi mandat predsjednika preko drugih opozicionih partija.

„Dakle, ovo je izborni, politički rat“, smatra Demhasaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic