Poslanica PDK

Poslanica PDK Blerta Deliu-Kodra kaže da vlada Albina Kurtija ne treba da se ponaša arogantno prema njemačkim zahtjevima u vezi sa saradnjom u okviru Cefte, piše Klan Kosova.

Prema njenim riječima, treba ozbiljno shvatiti upozorenja njemačke ministarke za Evropu Anne Lührmann i izaslanika Manuela Sarrazina jer u suprotnom Kosovo rizikuje da ostane izolovano.

„Upozorenja koja smo čuli apsolutno se moraju shvatiti ozbiljno i tretirati kao takva kako ne bismo imali nikakve sankcije i isključenje sa puta evrointegracija. Kosovo mora da deluje u skladu sa preporukama koje dolaze od naših saveznika i prijatelja. Upozorenja koja stižu moraju se ozbiljno tretirati i ne smemo se arogantno ponašati u odnosu na zahteve i potrebe naših partnera“, naglašava Deliu-Kodra.

Istraživač Demokratskog instituta Kosova Violeta Haxholli takođe sa zabrinutošću vidi prijetnju njemačke vlade prema Kosovu.

Ona kaže da Njemačka, kao inicijator Berlinskog procesa, želi konkretne korake za zajedničko regionalno tržište na sljedećem samitu u oktobru, pa stoga ne želi trgovinske blokade između zemalja Zapadnog Balkana.

„Berlinski proces ne prihvata trgovinsku blokadu, jer je u suprotnosti sa duhom Berlinskog procesa i Cefta sporazuma. U mnogim člancima nije dozvoljena blokada proizvoda jedne zemlje u regionu, ne bi trebalo da postoje prepreke u kretanju robe do proizvoda drugih. Berlinski proces je jedina zvanična inicijativa koju je Njemačka prihvatila. Otvorenom Balkanu se protivilo nekoliko država u regionu, a Kosovo je jedno od njih koje je prihvatilo ovu inicijativu. Do sada, ako je počeo da se razvija paralelno sa Berlinskim procesom, nije naišao na podršku međunarodnih aktera. Ne možemo znati modalitete koji će se koristiti, ali jedno je jasno da mora postojati veća posvećenost zemalja zapadnog Balkana da implementiraju obaveze koje su preuzele u okviru Berlinskog procesa“, navodi Haxholli.

Poslanica Samoopredjeljenja Arbereshe Kryeziu kaže da Sarrazin ili bilo ko drugi može da zapreti Kosovu zbog napuštanja regionalnih inicijativa, ali se tako nešto teško može desiti.

“Sarrazin može da daje takve izjave ali to nije lako. Berlinski proces služi tome da se pomogne zemljama Zapadnog Balkana da se orijentišu i krenu ka ulasku u Evropsku uniju. Ovo se odnosi na zemlje koje su već interno pokazale demokratiju i napredovale u reformama u svojoj zemlji, a ne možete jednostavno izbaciti iz procesa državu koja je demokratska”, podvlači ona.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova