Slobodna trgovina

Njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin je u intervjuu za Balkan Insight istakao da Kosovo rizikuje dublju izolaciju zbog zabrane srpskog uvoza.

"Kosovo bi se moglo suočiti sa pozivima za isključenje iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i drugim kaznama ako nastavi da zabranjuje srpski uvoz", izjavio je Sarrazin, koji je dva puta posjetio Kosovo u misiji da razjasni probleme sa Centralnoevropskim sporazumom o slobodnoj trgovini (CEFTA), prenosi Balkan Insight.

I ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde prije nekoliko dana naglasio da je Sarazin, u svojoj drugoj posjeti Kosovu u kratkom roku, tražio od premijera Albina Kurtija da ukine zabranu uvedenu junom 2023. za uvoz proizvoda iz zemlje. Srpsko porijeklo, za koje Sarrazin kaže da blokira slobodnu trgovinu u regionu i ometa CEFTA.

U zamjenu za ukidanje zabrane, Kosovo u okviru CEFTA-e više ne bi zvanično predstavljala misija UN na Kosovu, UNMIK, već bi ga predstavljala samo ona.

Međutim, njegovo ime bi bilo napisano kao 'Kosovo*'. U fusnoti se navodi da status Kosova još uvijek nije konačno rješen prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, što odražava odbijanje Srbije da ga prizna kao nezavisnu državu.

Njemačka se sprema da bude domaćin samita Berlinskog procesa 14. oktobra, povodom obilježavanja desete godišnjice platforme za saradnju na visokom nivou između država Zapadnog Balkana povezane sa EU.