Zabrinjavajuća statistika

Samo u periodu od januara do kraja avgusta ove godine registrovano je ukupno više od 15.000 saobraćajnih nezgoda. Život su izgubile 63 osobe, prenosi Koha.

Stručnjak za saobraćaj Muhamed Krasniqi rekao je za Kosova press da su zabrinjavajuće saobraćajne nezgode u tolikom broju. Ističe da treba ispitati lokacije na kojoj se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode, stanje vozača, ali i tehničko stanje vozila.

"Svaka nezgoda, bez obzira na kategoriju nezgode je zabrinjavajuća, ali u novije vrijeme posebno zabrinjavaju nezgode samonametnutog tipa. Mislim da bi trebalo detaljnije istražiti uzroke i doprinose ovih nezgoda ako se lokacije ponavljaju, potrebno je sagledati kako da se ta lokacija izbjegne i poboljša u tehničkom smislu, onda se mora ispitati stanje vozača vozila, koji je stradao u ovim istim nezgodama da bi se videlo šta je na njega uticalo ko je izazvao ovu nesreću, a sa druge strane i tehničko stanje vozila kojim je nesreća izazvana", rekao je Krasniqi.

Dodaje da je neophodna disciplina, zatim poštovanje znakova, saobraćajnih pravila, odgovornost, bilo vozača, pješaka ili samo putnika ili vozača bicikla, skutera.

"Svi moraju učestvovati i poštovati saobraćajni kodeks ponašanja. Tako će biti bezbjedni, ali obezbeđuju i ostale učesnike u saobraćaju", navodi.

Policija Kosova je u pisanom odgovoru istakla da je pojačala prisustvo policije na različitim pravcima puta sa jedinicom motociklista, mobilnom jedinicom sa pametnim uređajima "Pametna patrola", civilnim vozilima opremljenim mobilnim radarima, upotrebom dronova za utvrđivanje različitih prekršaja, kao i preduzimanje mjera podizanja svijesti i kaznenih mjera.

Ako se uporedi period januar-avgust ove godine i prošle godine, u statistici koju je poslala Policija Kosova, ove godine nema više nesreća, međutim razlika je veoma mala.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore