Saopštenje

Iz Kfora za Radio Slobodna Evropa navode da je situacija na terenu mirna, ali i dalje krhka.

“Naša misija je prisutna i dobro raspoređena da se bavi svim značajnim sigurnosnim razvojima, u skladu sa svojim mandatom UN. Važno je izbeći radnje koje bi mogle stvoriti nepotrebne tenzije”, kaže portparol misije.

Bivši zvaničnik Nato Jamie Shea podsjeća da je Kfor, poslije napada na Banjsku, pojačao prisustvo na Kosovu i to je, prema njegovim riječima, naučilo "mnoge lekcije o bezbjednosti".

Shea kaže da je važno da se strane uključe u dijalog radi normalizacije odnosa.

“Mislim da nije u redu govoriti o vojnim prijetnjama. Ne vidim neku posebnu napetost na granici. Srbija nije povećala svoje trupe na granici. Kfor je pojačao prisustvo i na sjeveru Kosova, nakon prošlogodišnjeg napada na Banjsku. Dakle, bezbjednosni aranžmani su jasni. Mislim da treba da prestanemo da pričamo o prijetnjama i da se vratimo za pregovarački sto“, kaže Jamie Shea.

Marko Prelec, iz Međunarodne krizne grupe, takođe ocjenjuje da je bezbjednosna situacija na Kosovu stabilna. Prema njegovim riječima, napad na Banjsku bio je "uzbuna" za opasnost koja bi mogla da zapreti sjeveru Kosova.

Zbog toga je, kaže Prelec, povećana saradnja Kfora, ali i SAD i Britanije sa Kosovom, kako bi se pratile i sprečile vojne aktivnosti.

Izvor: RSE