Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi ukazuje je da su "avanturističko" ponašanje premijera Albina Kurtija po pitanju dijaloga i sjevera i zloupotreba položaja Policije Kosova u političke svrhe, narušili odnose sa međunarodnim saveznicima i naštetili poziciji Kosova na globalnom planu, piše Teve 1.

Krasniqi konstatuje da se Kurti, u nedostatku razvojnih projekata tokom četvorogodišnjeg mandata, bavi populističkim temama.

"Možemo reći da je danas na sjeveru veća kontrola policije. Ona ima suverenitet kao i u prošlosti, ali u tom periodu došlo je do pokušaja narušavanja suvereniteta terorističkim napadom u Banjskoj. Ono što pripada Kosovu kao demokratskoj, liberalnoj i modernoj državi jeste stvaranje uslova da se svi građani osjećaju ravnopravno. Dakle, instrumentalizacija policije, kako je rečeno u SAD, za postizanje aktuelnih ciljeva predizborne kampanje nije dovoljna. Radnje koje se preduzimaju u određenim situacijama su to dokazale", rekao je Krasniqi za Kosova press.

Govoreći o mostu na Ibru, ističe da to ne može da bude realizovano bez podrške strateških partnera Kosova.

Prema njegovim riječima, to je znao i premijer Kurti, ali je u izborne svrhe pokušao da pridobije simpatije birača.

"Mi nismo u ratu za teritorijalnu kontrolu. Ovdje smo u političkoj i diplomatskoj borbi za to da naši glavni međunarodni partneri prvo budu na našoj strani. Neće biti mogućnosti da Kosovo nametne bilo kakvo rješenje u poslednjem trenutku, nije moguće. Kurti u nedostatku da ponudi bilo kakav razvoj naše zemlje, bilo kakav projekat kojim bi se on i grđani hvalili, bilo kakvog napredovanja u bilo kojoj oblasti, našao je igru sa populizmom. Jedan od tih elemenata koji je ostao je most preko reke Ibar. Problem je jednostavan, most Ibri nisu zatvorili Albanci, već međunarodna zajednica", ukazao je Krasniqi.

Pojašnjava da Kurti ne može da otvori most na Ibru samo zato što on tako želi, već samo uz odobrenje međunarodnog faktora.

"Tako nešto se ne može uraditi u vakuumu i nezavisno od odnosa koje imamo sa međunarodnom zajednicom. Podržali smo ovaj zahtjev ne samo njega, već i mnoge zahtjeve prethodnih vlada, ali istina je da tako nešto bez koordinacije sa našim partnerima SAD i Kforom nije moglo da se uradi ranije, a ne može ni sada. Tako nešto je bilo jasno i gospodin Kurti je to zloupotrebio i podigao nacionalističke tonove, ali sada to ne pominje", rekao je predsjednik PDK.

Govoreći o odnosima Kosova sa međunarodnim partnerima, Krasniqi kaže da su oni na najnižem nivou zbog pogrešnog pristupa Kurtija.

"Kurtijeve avanture, njegov problematičan pristup, uglavnom u pogledu odnosa sa sjeverom i dijalogom, doveli su nas do takve situacije", zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo online/TEVE1