Predsjednica Kosova

Uoči početka ovogodišnje Sarajevske bezbednosne konferencije, predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da se ne sme zanemariti uloga žena u očuvanju mira i stabilnosti, kao ni njihova snaga i otoprnost koju pokazuju istrajavajući u područijima pogođenim ratovima.

Osmani je ukazala na napredak Kosova u promovisanju rodne ravnopravnosti, uključujući uspostavljanje Regionalnog centra izvrsnosti za žene, mir i bezbjednost.

"Ovaj centar će služiti kao centar za saradnju, unapređujući agendu o ženama, miru i bezbjednosti širom regiona. Pozivam učenike Sarajevske bezbjednosne konferencije na sljedeći Međunarodni forum za žene, mir i bezbjednost u Prištini", rekla je Osmani u video-obraćanju objavljenom na Facebooku.

Tema konferncije u Sarajevu biće "Evropska perspektiva bezbjednosnih izazova".

Sarajevska bezbjednosna konferencija 2024 će okupiti vodeće stručnjake i kreatore politika koji će se baviti "bezbjednosnim pitanjima iz panevropske perspektive".

Cilj konferencije je da podstakne dijalog, unapredi saradnju i doprinese strategijama koje se mogu primjeniti za rješavanje trenutnih i novih pretnji.

Izvor: Kosovo online/Teve1